Трима младежи са изчезнали под връх Ботев
Трима младежи са изчезнали под връх Ботев / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Трима 20-годишни младежи от Стара Загора и Велико Търново изчезнаха в района на връх Ботев, съобщиха от Планинската спасителна служба за Дарик.

Младежите са тръгнали за върха неподготвени, вследствие на което са се изгубили. Сигналът е постъпил в 23.00 ч. снощи. От тогава екипите на спасителната служба, както и доброволци, ги издирват. В момента над 20 души участват в акцията.

Още 10 души от Априлци и екипи и от Пловдив и Троян се включиха в спасителната акция, каза за Дарик дежурният в Планинската спасителна служба Иван Драгошинов.

„Времето е изключително тежко. Вали сняг, мъгливо е. Нямаме връзка с момчетата. Разчитаме на хората ни, че познават района, но теренът е много тежък. Доколкото знаем са преспали в една пещера. Ние правим всичко възможно по най-бързия начин да бъдат намерени", добави Драгошинов.

Той определи като безотговорни действията на младежите, тръгнали на разходка: „Стигнали са донякъде с колата, потеглили са без вода, без екипировка, без осветление просто нанякъде. Не познават района. Това приключение не го приемам".

Иван Драгошинов посъветва всички, които са решили да се разходят в планината, да не тръгват неподготвени, да проучат каква е метеорологичната обстановка, тъй като времето е много динамично. „В момента е крайно неподходящо за туризъм по планините", съобщи още той.