Родители на болни деца чакат с месеци финансиране за лечение в чужбина
Родители на болни деца чакат с месеци финансиране за лечение в чужбина / sxc.hu
Родители на болни деца чакат с месеци финансиране за лечение в чужбина
72428
Родители на болни деца чакат с месеци финансиране за лечение в чужбина
  • Родители на болни деца чакат с месеци финансиране за лечение в чужбина

Родители на 13 болни деца с месеци продължават да чакат Фондът за лечение на деца да финансира лечението на малчуганите им в клиника в Германия. 13-те деца страдат от заболявания, които са ударили зрението. Те били прегледани от експертна комисия още през март, като прегледът на всички бил с обща продължителност от един час. До момента фондът нито е одобрил малчуганите за лечение, нито е отказал такова. Пред Дарик проф. Владимир Пилософ от Обществения съвет към фонда утночни, че методът на лечение, което родителите искат, не може да бъде финансиран, тъй като е експериментален. Този казус се превърна в една от причините за оставката на директора на фонда д-р Ива Станкова. Тя бе на този пост до 7 април, но месец и половина по-късно все още няма яснота за нейния наследник.

Всички тези забавяния от страна Фонда за лечение на деца се правят с цел парите, отпускани за тази институция, да се завъртят и да се върнат в държавата, твърдят родителите. Един от тях е Емил Маринов, баща на 10-годишната Еми, която страда от автоимунно заболяване.

„Чакат, всички чакат. Тези, които се лекуват от предните договори по времето на Павел Александров, те си вървят. Те се лекуват в клиники. Тези, които са подали молба за продължаване на лечението, седим и чакаме", коментира Емил Маринов.

„Оставката на Ива Станкова въобще не ни реши проблема. Просто нещата си останаха, дори и се забавиха. Тоест даде се оправдание и повод да се отложат нещата с още някой друг месец", допълни Маринов.

Като фарс определя цялата ситуация Валентина Белева, която е майка на 7-годишния Валентин.

„13 деца бяха прегледани в Александровска болница в рамките на 1 час, като прегледите бяха пълен фарс, поне според мен. Не бяха обстойни, не бяха взети предвид епикризите от лекуващите лекари и тяхното становище. А становището на лекуващите лекари на нашите деца е, че това лечение и тази терапия трябва да продължи. Състоянието на повечето от децата в момента е стабилно и ние същност се борим не за друго, а за това нашите деца да не ослепеят и да виждат. Това е нашата борба", заяви още Белева.

Проф. Пилософ от Обществения съвет при фонда уточни, че лечението, което родителите настояват да се финансира, е експериментално:

„Направено е много сериозно проучване. Използваният метод на лечение при тези деца е експериментален. Никъде в Европа подобен метод не се използва за лечението на въпросните заболявания, за които става въпрос."

Въпреки това обаче родителите, чиито деца са се лекували във въпросната клиника в Германия, са категорични, че състоянието на малчуганите им тогава значително се е подобрило.