Двутомник разказва за живота на строителя на финансова България Михаил Тенев
Двутомник разказва за живота на строителя на финансова България Михаил Тенев / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Двутомник разказва за живота на строителя на финансова България Михаил Тенев
72426
Двутомник разказва за живота на строителя на финансова България Михаил Тенев
  • Двутомник разказва за живота на строителя на финансова България Михаил Тенев

Партизанските борби и страсти овладяха страната ни още от първата година на свободна България. Този извод е направен от Михаил Тенев - един от „строителите на финансова България", както го определят от БНБ. От Централната банка представиха двутомника „Михаил Тенев. Живот и дейност".

Двата тома са допълнено издание на написаните от самия него спомени, издадени през 1940 г. В периода от Освобождението до началото на XX век Михаил Тенев работи активно за изграждането на българската данъчна, финансова, банкова и парична система. Неговото дело е свързано неразделно с развитието на Българската народна банка в периода 1885-1899 г., когато той е член на Управителния съвет и управител на БНБ.

В рамките на 22 години Михаил Тенев е работил във финансовото министерство, бил е управител на БНБ и е създател на едни от първите финансови закони у нас.

Съставителят на двутомника, посветен на Тенев - Христо Яновски, представи част от писмата на Тенев, публикувани в новото издание. Например писмо на Тенев до "Дойче банк" като част от синдикат, с който страната ни преговаря за отпускане на заем. Първо Тенев категорично отхвърля искането БНБ да се превърне в акционерно дружество. На едно от условията за вид европейски контрол върху България, тъй като френските банки изискват представител на синдиката на упражнява контрол върху финансите на България, Тенев отговаря: "Идеята за контрол е много нещастна. Българинът е способен да се откаже от всяка помощ, но няма да се поддаде на такова унижение".

В края на дългогодишната си кариера като държавник, Тенев е изправен пред съда и оправдан по всички обвинения. Това обаче влошава здравословното му състояние.

Ето какво пише Тенев в края на своята книга: "В обществото и политическия ни живот още в началото, лека-полека се загнездваше демагогията на някои от управляващите. Преживяхме времена, когато грижите на управляващите бяха насочени повече за увеличение на партията и облагодетелстване на съпартизани, отколкото за подобрение на поминъка на населението. И при всяка смяна на кабинета държавни и други служители се изхвърляха на улицата, за да се заместят с негодни и опартизанени поддръжници на нов режим. И всичко това ставаше от партизански страсти и злоба, все уж от интереса на народа, без да се има предвид, че тези пакостни и престъпни деяния деморализират народа", казва Тенев.

В двутомника „Михаил Тенев. Живот и дейност" не е включена информация за дейността му след края на държавната му служба.

Двутомник разказва за живота на строителя на финансова България Михаил Тенев
netinfo