Варненци живеят средно 75,2 години, жените -  със 7 години по-дълго
Варненци живеят средно 75,2 години, жените - със 7 години по-дълго / nsi.bg

Средната продължителност на предстоящия живот за населението на Варненска област е 75.2 години. Средната продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2011 - 2013 г., е 74.5 години, отчитат от националната статистика.

По средна продължителност на предстоящия живот Варна се нарежда на четвърто място, след столицата София и областите Кърджали и Смолян. Най-ниска е възрастта в област Враца - 72.3 години.

Показателят е изчислен за 2011-2013 година и в сравнение със сходния предходен период средната продължителност на живота се е увеличила с половин година.

Средната продължителност на живота при мъжете е 71 години, а при жените 78 години. За период от десет години този показател се е повишил 2.3 години при мъжете и 2.4 години при жените. Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на България, но най-голяма е разликата между двата пола в областите Сливен (7.9 години) и Кюстендил (7.7), а най-малка - в област Кърджали - 5.7 години.

Хората в селата живеят с 2.7 години по-малко, отколкото хората в градовете, където средната продължителност на живота е 75.3 години, сочи още статистиката.

България е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота в Европейския съюз. С по-ниска са само Литва и Латвия по 71.1 години. Най-дълго живеят в Испания (82.5) и Италия (82.4), според данните на Националния статистически институт.

Показателят за средна продължителност на живота показва средната продължителност на предстоящия живот на новородените при хипотеза за неизменност в интензивността на наблюдаваната през дадената година повъзрастова смъртност, уточняват родните статистици.