Схема за производство и разпространение на марихуана разкриха в Търговище
Схема за производство и разпространение на марихуана разкриха в Търговище / Пресцентър на МВР
Схема за производство и разпространение на марихуана разкриха в Търговище
72416
Схема за производство и разпространение на марихуана разкриха в Търговище
  • Схема за производство и разпространение на марихуана разкриха в Търговище

Специализирана полицейска операция за противодействие на разпространението на наркотични вещества е проведена на 14 и 15 май на територията на общините Попово и Търговище. В спецакцията са участвали служители на областната дирекция и на районните управления в Търговище и Попово. В хода й са извършени процесуално-следствени действия в шест жилищни и стопански постройки в Попово и в село Марчино. Задържан е 34-годишният М.М. от Попово, за когото е установено, че произвежда, съхранява и разпространява наркотични вещества /марихуана и амфетамин/ на територията на областта. Престъпната дейност той реализирал чрез схема от подставени лица и обикновено наркосделките били осъществявани без неговото лично участие.
В дома на М.М. в Попово са намерени 85 таблетки с щампа "звезда", които при извършения полеви наркотест реагирали на амфетамин. Иззети са и 13 ръчно изработени цигари и 190 грама суха тревиста маса, дали реакция на канабис при наркотест. Открита е и електронна везна.
При претърсване на имоти в поповското село Марчино, стопанисвани от М.М. или от негови съучастници, е открита действаща, специално пригодена и технически оборудвана стая за култивиране на марихуана, в която имало общо 22 саксии с наркотични растения. Още шест растения марихуана, отглеждани в стайни условия, както и незаконно притежавана ловна карабина "ИЖ", собственост на М.М, са иззети от друг от претърсените обекти. Наркотичните растения са отглеждани професионално - използвани са технически приспособления, осигуряващи нужната за растежа им температура, светлина и влажност, както специални препарати и торове.
След изтичане на 72-часовата мярка, на М.М. е наложена постоянна мярка за задържане. Заедно с него, за срок до 24 часа са били задържани и още четирима души. В досегашния хода на разследването М.М. е направил пълни самопризнания по всички повдигнати му обвинения. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354 а от Наказателния кодекс - за производство, държане и разпространение на наркотични вещества. На М.М. е повдигнато обвинение и по чл. 339 от Наказателния кодекс /за незаконно притежание на оръжие/.
Всички действия по разследването са осъществени под прякото ръководство на Окръжна прокуратура - Търговище. Работата по разследване и документиране на цялостната престъпната дейност на М.М. и съучастниците му продължава.