Реформаторите: Събрахме се, за да върнем наистина европейското в България
Реформаторите: Събрахме се, за да върнем наистина европейското в България / снимка: БГНЕС
Реформаторите: Събрахме се, за да върнем наистина европейското в България
72410
Реформаторите: Събрахме се, за да върнем наистина европейското в България
  • Реформаторите: Събрахме се, за да върнем наистина европейското в България

Реформаторския блок събра на свой предизборен митинг в Бургас хора, които без съмнение подкрепят европейската ориентация на България. На сцената пред тях лидерът на СДС Божидар Лукарски беше максимално кратък: „Както се събрахме тези пет партии - СДС, ДСБ, България на гражданите, БЗНС и Народна партия свобода и достойнство, изградихме нещо помежду си, така както се изгражда доверието трудно крачка по крачка. Събрахме се, за да върнем наистина европейското в България. В случая има нещо символично. Реформаторският блок е от пет партии, музикантите на сцената са петима 5+5 =10. Изберете номер 10 на 25 май.

Радан Кънев от ДСБ разказа простичката история на българската Райна, която не е подала изискван документ пред НАП и е загубила бизнеса си, но за същото НЕК е минала между капките: „Преди повече от 100 години българските възрожденци са казвали, че българската земя няма да е повече османска провинция, българската земя ще има свободна, независима демократична държава, равноправен член на Европа. Ние сме тук и ще се борим за това. Докато не го постигнем, няма да мръднем".

Вторият в листата на Реформаторите Светослав Малинов призова бургазлии да подкрепят него и колегите му, за да направят пътя към Европа необратим: „Ако не искате да ви управлява БСП „А", БСП „Б", БСП „В", БСП „Г", гласувайте за Реформаторския блок. Убедете хората да го направят. Ако някой ви каже, че евроизборите не са важни, опитайте се да го убедите, че са важни. Номер 10 е единственият шанс промяната да стане сега, до края на годината. На 25 май ние гласуваме, печелим. Отиваме наесен на избори - печелим, и управляваме България".

Последна на сцената излезе Меглена Кунева със съвсем простичко и ясно послание към всички: „Ние сме тук, за да останем. Една жена ме спря и ми каза нещо много откровено: „Бийте ги!". Аз и казах, ще ги бием. Това не са просто които и да е избори. Това са избори за продължаващото членство на България. Яд ме е, че от 2007 година България не се присъедини към нищо. Не се приближи нито към стъпчица към европейската средна класа. Дръпна много назад". Аз си мисля, че България е болният човек на Европа, но знаете ли колко е хубаво, когато си бил много болен, да се събудиш една сутрин и да почувстваш, че днес е първият ден, от който започваш да оздравяваш. И ден след ден да чувстваш, че оздравяваш. Че можеш да направиш малко повече днес, малко повече утре. Нека 25 май да бъде първият ден на нашето оздравяване, а дотогава да си пием редовно витамините, да направим всичко възможно хората да разберат, че този избор е абсолютно решаващ за нас. На нас ни трябва победа, на Реформаторския блок му трябва победа, за да може хората да повярват, че доброто печели, че доброто е възможно и че е възможно след 20 години да пеем така, както Фондацията. Трябва ми съавторството ви. Моля ви, дайте ни го. Така се прави държава".