Лекарите излизат на протест
Лекарите излизат на протест / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Лекарите излизат на протест
72379
Лекарите излизат на протест
  • Лекарите излизат на протест

Днес по обяд медици от отделни болници в страната ще излязат за час пред здравните заведения, в които работят, на символичен протест в знак на съпричастност към колегите им от Европа.

Проявата, организирана в Деня на протеста на европейските лекари, апелира за достойно заплащане в сферата на медицината и достойни условия на труд.

От Българския лекарски съюз са категорични, че днешните им действия нямат политически характер и не са свързани с конкретни проблеми в родното здравеопазване. От съсловната организация обаче поискаха до края на месеца да бъдат взети мерки за осигуряване на допълнителни средства в Здравната каса. В противен случай не е ясно дали няма да последват национални лекарски протести.

Символичният протест ще започне след 12,00 ч. и ще продължи около час. Покани са отправени до всички болници, посочи пред Дарик председателят на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов.

„Заведенията решават всяко само за себе си, районните колеги. Символичен е протестът - с лентички с националния трибагреник и европейското знаме, и ще продължи един час", уточни той.

Медиците увериха, че лечебните заведения, които ще се включат в проявата, няма да прекратяват, нито дори да прекъсват дейност.

„Няма нищо общо с каквито и да е политически сили. Нямаме никакви политически искания към никоя партия. Чисто икономически са и имаме молба никой да не злоупотребява политически с нашите протести", каза още Райчинов.

Той добави, че по време на извънредния събор на организацията, който се проведе преди дни, е било взето решение да се протестира всеки ден по един час, до 30-ти май. От Столичната колегия на лекарския съюз обаче уточниха, че в София проявата ще бъде само днес, а след края на май ще се вземе решение дали да се протестира всеки ден. Недоволство ще има още в Пловдив, Варна, Русе и други големи градове.

Днешните лекарски протести получиха подкрепата на пациентски организации. От Федерация Български пациентски форум посочиха, че застават зад медиците, тъй като хроничното недофинансиране на здравната ни система подлага на риск здравето и живота на всеки един от нас.

Пациентски организации „Заедно с теб" пък обявиха, че се включват в лекарското недоволство и призовават заседанията на надзорния съвет на Здравната каса, на които се определят средствата за болниците, да станат открити.