Сълзотворен газ и гумени куршуми срещу демонстранти в Турция
Сълзотворен газ и гумени куршуми срещу демонстранти в Турция / снимка: БГНЕС

Турската полиция за борба с масовите безредици използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу хилядите демонстранти в столицата Анкара и в Истанбул, които излязоха на протест заради тежкия инцидент в мината в западната част на страната.

Демонстрантите, повечето от които са членове на леви синдикати, скандират антиправителствени лозунги, а полицията им отговаря със сълзотворен газ и гумени куршуми, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Въпреки предупрежденията на органите на реда, протестиращите проведоха неразрешено шествие до сградата на министерството на енергетиката и природните ресурси, в резултат на което се стигна до сблъсъци с полицията. Демонстрантите хвърляха камъни и бомбички срещу полицаите. Заради трагичния инцидент в мината в Турция е обявен тридневен траур, съобщи ИТАР-ТАСС. Отменени са всички масови мероприятия и празненства. Правителството отложи всякакви запланувани пътувания в страната и зад граница.

До 247 души достигна броят на жертвите на най-тежкия минен инцидент в Турция.

Министърът на енергетиката Танер Йълдъз заяви, че пожар в мината допълнително пречи на спасителните операции.

"Времето не играе в наша полза", допълни министърът.

Десетки гневни жители на град Сома в Западна Турция, където стана тежкият инцидент, протестираха срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган, който посети мястото на бедствието, и го призоваха да подаде оставка.