Мобилно приложение ни запознава със забележителностите на София
Мобилно приложение ни запознава със забележителностите на София / Thinkstock/Getty Images
Мобилно приложение ни запознава със забележителностите на София
72341
Мобилно приложение ни запознава със забележителностите на София
  • Мобилно приложение ни запознава със забележителностите на София

Вече е активно приложение за смартфони „Невидимата Сердика". Чрез него потребителите ще могат да научат интересни факти за историята и археологическите находки от древния град. Мобилната платформа е безплатна, като до момента в нея има шест обекта, но предстои да бъде разширявана.

Приложението е разработено по идея на фондация НАБИС от Студентско общество за компютърно изкуство. Основната му цел е да разкрие пред жителите и гостите на София обектите, които представят столицата като един от най-старите градове в Европа, които са богати на исторически находки от различни епохи. Към момента в платформата има шест обекта, обясни Росен Петков.

„Мобилното приложение за iOS в момента има шест обекта - църквата „Св. София", ротондата „Св. Георги", Софийски римски амфитеатър, Ларгото, Гробниците под жълтите павета и Гробницата на архангелите. Освен от менютата, до обектите можете да получите достъп и от картата. Има карта, има навигация. Виждате къде сте вие, на какво разстояние сте от обекта", допълни Росен Петков.

Петков обясни още, че приложението цели да популяризира София и пред чужденците, като е пригодено за ползване и на чужди езици:

„Приложението е направено да бъде интернационално, за да служи на чужди граждани, които искат да посетят София. Интересно е, че в приложението има много неща, повече от стандартната туристическа информация".

Като източници за по-голямата част от съдържанието в приложението са използвани стари книги и поместените в тях уникална информация, гравюри, изображения, чертежи и др. Приложението „Невидимата Сердика" може да е полезно както за туристи и посетители на София, така и за ученици, студенти и преподаватели с образователни цели.