Откриват паметна плоча за 130-годишнината на първото ловно дружество у нас
Откриват паметна плоча за 130-годишнината на първото ловно дружество у нас / DarikNews.bg, архив

Паметна плоча на първия председател и основателите на първото българско ловно дружество в България ще бъде открита във Велико Търново. Тя ще бъде поставена пред входа на сградата на Сдружение „Ловно-рибарско дружество Сокол-1884 на  ул. „Тодор Балина” 16, а официалното откриване и освещаване е тази вечер от 17,30 ч. Организатори са Ловно-рибарското дружество и Община Велико Търново.

През далечната 1884 година видни интелектуалци, политици и общественици създават в старопрестолния град първото ловно дружество в свободна България. Така преди 130 години великотърновци поставят началото на организираното ловно движение у нас. С това те стават основатели на идеята за национално обединение на ловците, на техните усилия за опазването на дивеча и на неговите местообитания, за издигане и усъвършенстване на организирания характер на ловното дело и на ловния спорт.

Събитието е част от програмата, с която ще бъде тържествено отбелязана 130 - годишнината от основаването на българското ловно движение и в подкрепа кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година.