САЩ и Китай са за Корейски полуостров без ядрено оръжие
САЩ и Китай са за Корейски полуостров без ядрено оръжие / снимка: БГНЕС, архив

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и китайският външен министър Ван И потвърдиха намерението на своите страни да се стремят към денуклеаризацията на Корейския полуостров, съобщи говорителката на Държавния департамент Джен Псаки след телефонен разговор между двамата първи дипломати, предава ИТАР-ТАСС.

Кери и китайският му колега потвърдиха намерението на двете страни да работят за превръщане на Корейския полуостров в район без ядрено оръжие, посочи Псаки, според която държавният секретар е изразил сериозно безпокойство по повод неотдавнашните заплахи на Пхенян да предприеме нови провокации, предава БГНЕС.

Кери също така е изказал сериозна тревога във връзка с неотдавнашните събития в Южнокитайско море, като по-конкретно подчертал, че решението на Пекин да създаде петролни платформи във води, които са спорни с Виетнам, е провокация. В случая става дума за конфликт между две страни, който възникнал, след като Китай е започнал проучвателни работи на континенталния шелф на 120 морски мили от брега на Виетнам.

Кери е призовал двете страни да действат за намаляване на напрежението, да гарантират безопасността на действията на своите кораби в морето и да разрешат спора с мирни средства в съответствие с международното законодателство.