Донецка и Луганска републики обсъждат обединение, ЕС и Канада с нови санкции
Донецка и Луганска републики обсъждат обединение, ЕС и Канада с нови санкции / снимки: БГНЕС

Ръководството на Донецката народна република преговаря за обединение с Луганска област.

"Вече сме провели предварителни резговори. И ние, и колегите от Луганската народна република сме на мнение, че трябва да вървим и да се развиваме рамо до рамо", заяви съпредседателят на Донецката народна република Денис Пушилин.

След референдуми, проведени в Донецка и Луганска област, двете обявиха независимост от Украйна, за каквато с огромно мнозинство се произнесоха гласоподавателите. Първоначално се предвиждаше веднага след референдумите да се проведат последващи такива, на които местните жители да изберат дали двете области да се присъединят към Руската федерация по подобие на Крим, предава БГНЕС.

"Рано е да се обсъжда присъединяване към Русия", заяви съпредседателят на Донецката народна република Мирослав Руденко.

"Първостепенна задача сега е да се освободим от нацистката окупация на Киев", каза той. Освен това е нужна легитимация на властите на Донецката народна.

"Донецката народна република няма нужда да бъде признавана от международната общност", каза още Руденко. Според него има държави като Южна Осетия и Абхазия, които са признати от 6 страни. Руденко даде пример с държавата Косово, която е призната от 100 страни. „САЩ диктуват на целия свят кой да бъде признат и кой не. Ето защо за нас не е толкова важно признаването от страна на международната общност, която се е превърнала в марионетка на САЩ", отбеляза още Руденко.

Донецка и Луганска републики обсъждат обединение ЕС и Канада с нови санкции
netinfo

Междувременно министрите на външните работи на страните членки на Европейския съюз решиха да разширят списъка си със санкции заради украинската криза, предадоха световните агенции. Санкциите ще са насочени срещу 13 руснаци или проруски настроени физически лица, както и срещу 2 компании, базирани в Крим, уточнява БТА. Те се приемат в отговор на руското анексиране на Крим.

Досега ЕС е наложил санкции на 48 руснаци и украинци заради украинската криза. Те са обект на забрана за влизане в ЕС и техните авоари в европейски банки са замразени.

За първи път Евросъюзът включи в черния списък и фирми. Замразяват се активите на газова и петролна компания от Крим. Малко след Брюксел, нови санкции обяви и Канада. Премиерът обяви, че на още шестима руснаци и шестима украинци са наложени икономически санкции, както и забрана за посещение в Канада.

САЩ пък заявиха, че не признават "незаконния референдум", проведен в източната част на Украйна за отцепване от Киев. Говорителката на Държавния департамент Джен Псаки каза, че вотът в Донецк и Луганск "е опит за създаване на допълнително разделяне и безредици в страната".

"Ние не признаваме незаконния референдум. Той е нелегален според украинските закони", каза тя.

Москва осъди остро новите санкции. Русия обяви, че те показват "неразбиране на украинския конфликт". В декларация на руското външно министерство се казва, че Брюксел трябва да престане да вижда в значителна част от украинския народ "проруски сепаратисти" и да се откаже от антируската политика.

Междувременно Европейският съюз ще отпусне на Украйна финансова помощ в размер на 1 млрд. евро. Споразумение за това ще бъде подписано днес в Брюксел, съобщи украинският премиер Арсений Яценюк на обща пресконференция с президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой, който е на посещение в Киев.