Орешарски: По-ясна визия за пенсионната реформа наесен
Орешарски: По-ясна визия за пенсионната реформа наесен / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Европейската икономика излиза от една дълга рецесия, но същевременно безработицата продължава да е значителен проблем в редица държави членки на ЕС, включително България. Това е заявил еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор на брифинг с премиера Пламен Орешарски, съобщават от правителствената пресслужба.

В рамките на разговора си с европейския комисар премиерът Орешарски е отбелязал, че България е измежду държавите със сравнително висока младежка безработица и за страната ни е важно да се даде възможност на младите хора да стартират своята кариера.

„По отношение на младежката безработица предложихме общоевропейска схема, която се казва „Младежка гаранция". Нейната реализация е много важна за България. Тя дава допълнителна финансова подкрепа от ЕС. Този проект е свързан и с важни реформи по отношение на заетостта и професионалната квалификация. Време е за действие от страна на ЕС, ние трябва да се справим с безработицата в много по- широк мащаб и да сме сигурни, че фискалната и парична политика в ЕС ще бъде в съответствие със стабилното възстановяване на икономиката. Трябва да продължим с по-добър дневен ред за икономически просперитет и социално включване", е казал Андор.

По време на разговора си в Министерския съвет освен безработицата двамата са обсъдили и въпроси, свързани с пенсионната реформа в България, която в момента се актуализира и ревизира. „На този етап вървят интензивни обсъждания и със социалните партньори, така че да имаме по-ясна визия тази есен", е отбелязал премиерът Орешарски. Обект на коментари на срещата са били и въпросите, свързани с интеграцията на бежанците и на ромите.

„Даваме висока оценка за плана на правителството за реформи в администрацията и желаем успех при неговото реализиране", е отбелязал еврокомисар Андор по време на срещата. Министър-председателят Орешарски е подчертал, че кабинетът ще се фокусира върху изпълнението на набелязаните мерки. Той е изтъкнал, че в обществото има ясно разбиране за необходимостта от подобряване на административните услуги.