Ръст на лихвите по кредити може да очакваме от догодина
Ръст на лихвите по кредити може да очакваме от догодина / снимка: Thinkstock/Getty Images
Ръст на лихвите по кредити може да очакваме догодина
72309
Ръст на лихвите по кредити може да очакваме догодина
  • Ръст на лихвите по кредити може да очакваме догодина

От догодина може да очакваме повишение на лихвите по кредитите. Това прогнозира в интервю за Дарик доц. Григор Сарийски от икономическия екип на БАН.

По думите му в момента всички кредитополучатели теглят заем, за да "запушат" дупките в семейните си бюджети, което заедно с дефлацията няма да позволи на банките да вдигнат лихвите още тази година. Тенденцията за понижение на лихвите обаче ще продължи и при спестовните продукти.

Според Сарийски тегленето на кредити, с които се покриват стари задължения, няма да стимулира икономиката. По отношение на корпоративните заеми, банките ще ухажват "добрите кредитополучатели", които са малко заради все още несигурната среда.

Повечето хора, които в момента теглят потребителски кредити, го правят, за да "запушат дупки" - за погасяване на стари задължения било към данъчната система, било към доставчици на комунални услуги, тоест това са хора, притиснати по някакъв начин да теглят кредити, каза Сарийски. Именно по тази причина той не очаква през тази година при кредитите ще има съществено изменение на лихвите.

Повишение на лихвените нива при кредитите е възможно да има, но едва след края на настоящата година, категоричен е икономистът. "В момента ситуацията е такава, че официално се отчита дефлация и потребителските цени се понижиха с около 2 на сто на годишна база, а лихвените проценти са на абсолютен минимум от началото на кризата", каза Сарийски.

Поетапното отпадане на данъка върху лихвите ще доведе до промени при спестовните продукти. "Вие видяхте как се промениха продуктите през 2013 година, когато данъкът беше наложен - имаше една тиха революция при депозитните продукти, като станаха популярни депозитите без фиксиран матуритет, които обаче предлагат сходна лихва с тази при фиксиран матуритет. Така че при положение че този данък отпадне, вече няма да има стимул, който да кара банките да продължават с тази политика по високи лихвени равнища по разплащателните сметки", каза той. За обикновения потребител лихвите ще продължат да се понижават поне до края на този година, каза още той.


Очаквайте по-късно интервюто с доц. Григор Сарийски