Обраха музея в Разград
Обраха музея в Разград / Радка Минчева, Исторически музей-Разград
Обраха музея в Разград
72235
Обраха музея в Разград
  • Обраха музея в Разград

Крадец се протегна през прозореца и отмъкна 257 ценни монети от Историческия музей в Разград. Сградата на културната институция се намира в покрайнините на града, охранява се от СОТ, но престъпниците са взели предварително мерки – отместили двете камери пред прозореца в посока нагоре.

 

Обраха музея в Разград
netinfo

Обраха музея в Разград
netinfo

Обраха музея в Разград
netinfo

Взломната кражба е извършена около 4 часа сутринта – разказва говорителят на ОДМВР-Разград Илияна Георгиева.

Имаме охрана, след сигнала за счупеното панорамно прозоречно стъкло служителите на „СОД РЗ“ са пристигнали за минута и нещо, но вече нямало никоя, изчезнали били и ценните монети допълва завеждащ отдел „Археология“ Галена Радославова.

…Станало е при северната стена на музейната ни ескспозиция, която е с панорамни прозоречни стъкла, обезопасени с уж непробиваемо фолио плюс решетка и камери. И това е стабилна охрана според нас, но за съжаление сградата се намира на края на града и е опасно. Разбили са стъклото с нещо, промушва си ръката пред решетата, двете витрини се намират много близо до решетката, протегнал се и е взел, каквото е успял.

Обраха музея в Разград
netinfo

Стойността на откраднатото е около 20 000 лв.

…От 363 монети в двете витрини 257 са откраднати, от тях 228 са сребърни, 10 златни и 29 бронзови. Толкова много са, защото повечето бяха в глинено съдче, една находка от сребърни денари, 240, от село Голяма вода, община Самуил. Бяха експонирани, както са намерени, вътре в съда, 228 липсват от тази находка От 11 златни монети от средата на 10 век 10 е взел. Бронзовите са от 6 до 11 век.

Повечето от експонатите на разградския музей са в трезори, малка част са експонирани, за да илюстрират епохите, ценности от които притежава музея. За щастие ръката на крадеца се оказала къса, за да стигне до по-отдалечения от него експонат – ауреус на Траян Деций, който струва колкото всичко откраднато. Още една ценна византийска монета от същата витрина останала.

….Какво трябва, въоръжена охрана ли? 15 камери има в сградата.

Обраха музея в Разград
netinfo

Радославова припомни, че не за пръв път музея в Разград е жертва на нагли крадци, през 1996 г. през вентилационната шахта бяха отмъкнати ценни експонати, един от тях – бронзова маска от 2-3 век след Христа бе върнат години по-късно чрез Интерпол.

Чуйте още от прикачения звуков файл.

Обраха музея в Разград
netinfo

Обраха музея в Разград
netinfo