Кметът на Младост се заема с незаконните къщи в Максуда
Кметът на Младост се заема с незаконните къщи в Максуда / netinfo

460 са незаконните къщи в частта от циганското гето „Максуда”, което попада във варненския район „Младост”. За 65 от тях вече са подготвени заповеди за доброволно събаряне и връчването им ще започне още следващата седмица, заяви в предаването „Зала Пленарна” по Дарик кметът на района Христо Христов. Той не очаква обитателите на постройките сами да ги съборят, след като получат документацията. Ако те не извършват това в 14-дневен срок, ще се премине към принудително събаряне.

„Жителите на „Максуда” питат къде да отидат. Те обаче не са собственици на земята, извършили са незаконно строителство и общината няма ангажимент към тях. Истинските собственици на земята плащат данъци за нея, а не могат да влязат във владение”, коментира Христов. Той очаква да има брожения, когато започне събарянето на незаконните къщи в „Максуда”. По-голямата част от гетото попада в границите на съседния район „Одесос”.  

Процедурите по издаване на подробни устройствени планове сега отнемат между 7 и 10 месеца. Сроковете могат да се съкратят наполовина, ако районните архитекти ги одобряват. Разговори в тази посока вече са водени с кмета на Варна Иван Портних, който в началото на година вече делегира повече правомощия на районните администрации. Портних възнамерявал да отпусне на кметствата и суми за неотложни ремонти на пътна и градска инфраструктура, стана ясно още от думите на Христов.

Според районния кмет условията, в които работят служителите му, са унизителни за тях, както и за гражданите. 

„Младост” сигурно е най-окаяното районно кметство в България. Работим на по-малко от 500 кв. м. Има три предложения за строителство на нова сграда, които са изпратени на вниманието на Община Варна и в скоро време очаквам развитие по въпроса”, добави Христов.

Косенето на тревните площи в „Младост” вече е започнало. То се извършва от два екипа по 10 души. Контролът върху сметопочистващите фирми ще бъде засилен, завърши Христо Христов.