Влак дерайлира след удар с камион, има ранени
Влак дерайлира след удар с камион, има ранени / снимка: DarikNews.bg, Пловдив, Димитър Комсийки
Пътнически влак дерайлира след удар в камион, има пострадали
72224
Пътнически влак дерайлира след удар в камион, има пострадали
  • Пътнически влак дерайлира след удар в камион, има пострадали

Товарен камион, преминаващ през жп прелез, предизвика тежък инцидент с пътнически влак. В резултат на силния удар влакът дерайлира.

По последни данни при инцидента са ранени шестима души - петима от пострадалите са пътували във влака, сред тях е и машинистът. Ранен е и шофьорът на камиона.

За Дарик директорът на Областната многопрофилна болница д-р Васил Вълчев съобщи, че две жени са в много тежко състояние, като една от тях е с опасност за живота. И двете пострадали са с мозъчна контузия. Другият тежко пострадал е шофьорът на камиона. Той е с рани по гърдите и главата.

Животът на останалите пострадали е вън от опасност, те са с леки наранявания, уточни директорът на болницата.

Всички пострадали пътници са се возили в първия вагон на влака, който е смачкан до неузнаваемост от силния удар. Прозорците на вагона са изпочупени, а един от тях е разцепен от метална колона. Твърде вероятно е точно тази метална колона да е причина за тежките наранявания на пътниците.

Влак дерайлира след удар с камион има ранени
netinfo

Инцидентът е станал около 16.45 часа по жп линията Белово-Септември на жп прелез със задействана автоматична сигнализация - със звуков и светлинен сигнал. Тежкотоварният автомобил е излизал от завод в Септември, когато е станал инцидентът. Според разказ на очевидци ударът е бил толкова силен, че влакът е влачил в продължение на десетки метра камиона.

Шофьорът на камиона е пренебрегнал червения сигнал на светофара, преминал е през жп прелеза и се е блъснал във влаковата композиция, съобщиха за Дарик от пазарджишката полиция. Говорителят Мирослав Стоянов уточни, че е твърде вероятно водачът на влака да е задействал спирачната система, но разстоянието между двете превозни средства е било твърде малко. По данни на полицията камионът е бил натоварен с колооси от Вагоноремонтния завод в Септември, а товарът му е бил близо 10 тона. Районът на инцидента бе отцепен.

На място бяха представители на БДЖ и Агенция „Железопътна администрация".

Влак дерайлира след удар с камион има ранени
netinfo

За Дарик главният ревизор по безопасността в Национална компания „Железопътна инфраструктура" Бисер Минчев заяви, че е прекъснато движението по жп линията София-Пловдив и по двата пътя.

„Пътниците от всички влакове ще бъдат транспортирани с автобуси, докато успеем да разчистим района и да вдигнем мотрисата. Прелезът е със светлинна и звукова сигнализация и се задейства автоматично, абсолютно по нормативите си е сигнализиран както трябва. Няма бариери, само шосейна и звукова сигнализация. В случая, според мен, се касае за нерегламентирано преминаване от страна на шофьор на ТИР-а", обясни Минчев.

В 21:45 часа жп линията София–Пловдив бе отворена за движение, след като екипи на НКЖИ разчистиха трасето.

 

Влак дерайлира след удар с камион има ранени
netinfo