Камило Плачи: България постига успехите си заради усърдието
Камило Плачи: България постига успехите си заради усърдието / БГНЕС

Селекционерът на националния отбор по волейбол Камило Плачи е на мнение, че усърдието в работата на новото поколение волейболисти е в основата на добрите резултати през миналата година. Италианският специалист бе гост в следобедния блок на Дарик радио.

"Очаква ни едно много дълго лято. Както всяка година първо имаме Световна лига и след това по-важното събитие - Световното първенство. Ще използваме лигата за обиграване, но не я отписваме и искаме да се представим добре. Хубаво е, че миналия път бяхме на крачка от медалите. Крачка напред се прави по-трудно, отколкото крачка назад. Имаме отбор, който претърпя много сериозни промени по отношение на състезателите. Въпреки тяхното отсъствие отборът успя да остане сред най-силните", заяви селекционерът на "лъвовете".

В групата за Световната лига съперници на България са САЩ, Русия и Сърбия.

"Много трудна група. Трябва да играем срещу силни отбори, защото в такива мачове човек се учи и зраства. За да повдигнем нивото на нашата игра, ние трябва да играем много трудни мачове. Имаме група от доста млади играчи, която носи младежкия енутсиазъм и това е нещо много позитивно. Сега те добиват нов и интересен опит. Усещат аромата на националната фланелка. Всяко голямо пътуване се започва с малки крачки. За някои от тях това е начало на голямо пътуване. Сега има друго поколение с не толкова известни имена. Всеки участва с огромно желание и работи усърдно. Именно затова този нов отбор постига големи резултати. С отбор със силни състезатели е по-лесно печелиш", заяви Камило Плачи.

За световното първенство в Полша италианският специалист даде кратка и ясна формула: "Трябва да играем добре и да имаме малко късмет".

Той допълни, че за отсъстващите в момента състезатели ще се решава след Световната лига дали ще бъдат включени в групата за Световното първенство. Сред въпросните имена са Теодор Тодоров и Светослав Гоцев.