„Младият” Гигински манастир разчита на работата и труда на ръцете
„Младият” Гигински манастир разчита на работата и труда на ръцете / снимки: БГНЕС

„Българинът все още не се обръща към Бога и вярата. Някаква част се обръща, но останалите продължават в една посока на никъде. Обръщането е свързано с приемането на християнските и евангелски ценности за ръководна светлина в живота, постъпките и мисленето на човека, а ние сме още много далеч от това”.

Това заяви йеромонах Никанор от Черногорския манастир „Св. Св безсребърници и чудотворци Козма и Дамян Асийски”. Известен още като Гигинския манастир. Манастирът е сравнително „млад”, тъй като днес светото място чества 200 години от своето създаване.

Манастирът се намира на около четири километра от село Гигинци, откъдето идва и името му и на около петдесет километра от София. Стотици жители от околните села и градове се струпаха днес около манастира, където по традиция на 2 май се провежда събор. За да уважи събитието дойде и земеделският министър Димитър Греков.

„Европа отдавна е забравила християнските ценности”, призна с тъга йеромонах Никанор, въпреки множеството от посетители. Светското име на монаха е Христо Мишков, който е популярен с това, че е завършил училище по мениджмънт, а преди да се посвети на манастира е работил като брокер и финансов анализатор на Уолстрийт.

„Европа скоро ще се казва Еврабия”, заяви йеромахът. „Този процес тече при нас от времето след Освобождението, засили се по време на комунизма, а в момента продължа”, категоричен е той. Всичко това се дължи духа на времето - материализмът, консуматорският начин на мислене, грехолюбието и злото в човешката природа, което взима връх над доброто, убеден е Никанор. „На всяко място, във всяко време християнинът трябва да е християнин и да се стреми да върши добро, без да се извинява с обстоятелствата. Напротив - трудът за извършване на добро трябва да се увеличава, защото на злото може да се противостои само с добро, което вършим на нашия ближен”, призовава отецът.

Във връзка с днешното събитие йеромонахът разказа и за инициативата, която Гигинският манастир и още няколко манастира от България и Сърбия опитват да подемат.

„Тази година за трета или четвърта поредна година имаме малко изложение на манастирски стоки, които се произвеждат в български и сръбски манастири - хранителни стоки, вино, сладка. Опитваме се да го превърнем в традиционно събитие, на което да участват все повече манастири”, обясни йеромонах Никанор.

Целта е обителите на манастирите да се върнат към онова, което е изконно за тяхната издръжка, а именно работата и труда на ръцете, вместо да се разчита на хотелска част, обясни йеромонахът. „За да успеем е важен потребителят, защото сме в условията на пазарната икономика и трябва да стигаме до пазара”, споделя Никанор.

За целта монасите са отворили магазин в София в близост до пл. „Македония” и Руски паметник. Там се предлагат няколко вида стоки, като асортиментът все още не е голям заради множество изисквания и наредби, които трябва да се оформят от отделните манастири. В тази посока се работи и скоро хората, които желаят да консумират истинска храна, ще могат да го правят, гарантира един от обителите на Черногорския манастир.

Младият Гигински манастир разчита на работата и труда на ръцете
netinfo

В инициативата участват по-активно около 7-8 други манастира, сред които Клисурският манастир „Св. Св. Кирил и Методий”, Поморийският манастир и други.

Черногорският манастир „Св. Св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян Асийски” е основан още 10-11 в., като се е намирал на 2 км от мястото, където се издига днес. Процъфтява по време на Второто българско царство и остава здрав при Османското нашествие, но през 18 в. е опожарен и изоставен. Възстановен е в самото начало на 19 в. - 1814 г. или преди точно 200 години, разказа йероманхът.

След Освобождението манастирът е подпомагал местното население, приел е бедни деца да нощуват, но през комунизма монасите са изгонени и е манастирът е превърнат в място за отглеждане на животни, като е почти разрушен. Преди 16 години го поема братството от 7 души, които в момента отговарят за манастира. (БГНЕС)