Избягалият затворник Хосе Мартинез е един от стрелците в прохода Хаинбоаз
Избягалият затворник Хосе Мартинез е един от стрелците в прохода Хаинбоаз / МВР

Хосе Мартинез - единият от двамата избягали престъпници от Софийския затвор, е обвиняем заедно с още трима души по делото за стрелбата в прохода Хаинбоаз.

На 3 август 2011 година Ивайло Василев, Бойчо Тодоров, Хосе Мартинез и Иван Райков стреляха срещу автомобила на 45-годишния Атанас Атанасов ''Опел Зафира'', движещ се по път Велико Търново - Гурково. След разклона за с. Въглевци автомобилът бе спрян от четиримата мъже, а Атанасов бе прострелян в бедрото.

До пристигането на органите на реда той бе загубил много кръв и бе изпаднал в кома, което му попречи да даде показания. Четиримата мъже отнеха от Атанасов сумата от 65 656 лева, след което се укриха. Областната дирекция на МВР предприе мащабна акция за тяхното издирване.

Делото се гледа във Великотърновски окръжен съд. Гражданският иск на бизнесмена Атанас Атанасов е на стойност 415 000 лева, от които 400 000 лева за неимуществени вреди и 15 000 лева - за имуществени вреди. Делото се гледа от петорен съдебен състав с председател Теодор Милев.

Двама лишени от свобода от Централния затвор в София са обявени за общонационално издирване, съобщиха от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

Мъжете са избягали от затвора на 30 април вечерта.

Единият от бегълците е Николай Николов-Шатката, който изтърпява 20-годишна присъда за убийство. Другият е гватемалският гражданин Хосе Мартинез, подсъдим за грабеж, отнемане на превозно средство и притежаване на оръжие.

Други новини от Велико Търново