Създават контратерористичен център, обучават екипа в САЩ
Създават контратерористичен център, обучават екипа в САЩ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В най-скоро време предстои изграждането на контратерористичен център у нас. Той ще бъде част от структурите на ДАНС и ще работи 24 часа в денонощието.

Това съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев по време на изнесеното заседание на кабинета „Орешарски" в Бургас.

„Вече е договорено със САЩ през месец май български екип да замине там за обучение и обмяна на опит", каза още министър Йовчев.

31 точки бяха включени в дневния ред на изнесеното заседание. По време на него пред сградата на областна управа в Бургас се събраха около 10 жители на град Видин. Те настояха пред министрите кардиологична болница в региона да получи лиценз. Здравното заведение било единствено за Северозападна България, твърдят протестиращите.

Министерски съвет прие и пътната карта за електронно управление. Тя обхваща периода до 2015 година и дава възможност регистрите на всички администрации да бъдат обвързани, така че да се намали административната тежест за граждани и фирми.

Това обясни вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева в първата част на изнесеното заседание на кабинета в Бургас.

„До момента за пътната карта са усвоени 300 млн. евро, 14 ведомства ще оперират с 30 регистри, които вече са почти готови", каза още Бобева.

Тя уточни, че целта е всичко направено досега по проекта да стане работещо.

В момента се разработва и стратегия за киберсигурността на информационните потоци и базата данни, която максимално да защити информацията.