Директна авиолиния свързва София и Загреб през лятото
Директна авиолиния свързва София и Загреб през лятото / снимка: БГНЕС
Директна авиолиния свързва София и Загреб през лятото
72086
Директна авиолиния свързва София и Загреб през лятото
  • Директна авиолиния свързва София и Загреб през лятото

Директна въздушна линия между София и Загреб тръгва от лятото, съобщи премиерът Пламен Орешарски след среща с хърватския си колега Зоран Миланович, в рамките на еднодневното официално посещение на българската делегация в столицата на Хърватия.

Двамата премиери са обсъдили задълбочаването на търговските отношения между държавите, кризата в Украйна, както и европейското бъдеще на съседките ни Сърбия и Босна и Херцеговина.

Директната линия София-Загреб ще бъде обслужвана от компанията "Далмация Еър", която е малък оператор. Възможността за директни полети ще насърчава развитието на туризма в двете държави, подчерта хърватският премиер Зоран Миланович.

Двамата министър-председатели акцентираха върху подкрепата за Сърбия и Босна и Херцеговина по пътя им към Европейския съюз. Миланович изрази специалното си отношение към европейското бъдеще на Босна и Херцеговина.

Българският премиер Пламен Орешарски обърна внимание на конфликта в Украйна, който е потенциален риск за региона и заради общото мнение, че най-доброто решение е дипломатическото.

След срещата Орешарски откри българско-хърватски бизнес форум и призова хърватските инвеститори да потърсят възможности за бизнес в България. Той посочи като предимства ниските данъци, наличието на работна ръка и облекчените над сто административни режима.

През изминалата година стокообменът между България и Хърватия е бил на стойност от около 86 милиона евро, като е спаднал с около 20 милиона в сравнение с предходната година.