Общините в готовност да съдят МОСВ, искат среща с премиера
Общините в готовност да съдят МОСВ, искат среща с премиера / снимка: БГНЕС
Общините в готовност да съдят МОСВ, искат среща с премиера
72042
Общините в готовност да съдят МОСВ, искат среща с премиера
  • Общините в готовност да съдят МОСВ, искат среща с премиера

Трябват сериозни мерки на национално ниво по проблема с финансовите санкции на общините, наложени заради обществените поръчки на проектите по Оперативна програма „Околна среда". Това заяви пред Дарик изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в страната Гинка Чавдарова.

Тя е категорична, че трябва да се търси незабавна среща с премиера, защото има риск да се загубят не само един или два проекта, а да се стигне до провал на цялата ОП „Околна среда". По думите на Чавдарова, ако не се вземат мерки, градовете ни могат да остана разкопани още 10-15 години.

Общо девет общини в областите Пловдив, Пазарджик и Смолян са уведомени за санкциите и масово възразяват срещу санкциите, които са за около 9 милиона лева. Повечето общини са подали необходимите възражение и са готови да стигнат до съд.

Най-голяма е глобата за община Раковски - повече от 2,7 млн. лв. по проекта за изграждане на канализация, водопровод и пречиствателна станция. Kметът Иван Антонов е категоричен, че няма никакви нарушения и заяви, че вече е подал необходимото възражение. По този начин реагират и кметовете на Кричим и Първомай, където санкциите са съответно 1,6 млн. и 1,4 млн. лв.