Георге Иванов води убедилно в битката за президентския пост в Македония
Георге Иванов води убедилно в битката за президентския пост в Македония / снимка: БГНЕС

Георге Иванов е преизбран за президент на Македония. Това сочат резултатите при 20% преброени бюлетини. Той получава 101 000 гласа, а неговият опонент от СДСМ Стево Пендаровски - 65 000 гласа.

В 19.00 ч. местно време (20.00 ч. българско) в Македония завърши изборния ден. Официалните резултати от изборите ще бъдат обявени в понеделник.

В централната избирателна комисия в Скопие съобщиха, че са гласували 53,24% от избирателите в Македония. Изборите са комбинирани - парламентарни и втори тур на президентските избори. По-малко са гласувалите за президент - 45,68%, съобщи ИТАР-ТАСС.

Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз Зоран Заев съобщи, че отказва да признае легитимността на изборите и поиска служебно правителство след като приключи изборния ден в Република Македония.

Сериозни разлики има в избирателната активност в северозападните райони на Македония, където преобладават етническите албанци. Там избирателите, гласували във втория тур на президентските избори са значително по-малко от гласувалите на извънредните парламентарни.

По информация на министерството на вътрешните работи на Македония изборите на територията на цялата страна са преминали изключително спокойно. "Няма регистриран буквално нито един сериозен случай на нарушение на изборния процес", подчертават от МВР на Македония, предава БГНЕС. В управленията на органите на реда "не са получавани и жалби от неправителствени организации, политически партии и избирателни комисии".

Според Антонио Милошоски, един от водачите на листата на ВМРО-ДПМНЕ, обаче приключилите избори са най-мирните в съвременната историята на страната.

"На изборите победиха гражданите на Република Македония. Изборният ден беше спокоен, а изборите демократични. Гражданите показаха, че имат демократична съвест и потвърдиха на дело, че могат да определят своя и държавния интерес", каза той. "Няма нужда това да бъде доказвано, ние го видяхме днес. Голяма благодарност към гражданите, независимо от тяхната етническа и религиозна принадлежност", допълни Милошоски.

Според него гражданите са дали отговора на отправените упреци за манипулации. "Гражданите не допуснаха манипулациите да минат. Те показаха, че са достатъчно зрели и изразиха своята свободна воля", каза още Милошоски.