Припят - един призрачен град оживява на 26 април
Припят - един призрачен град оживява на 26 април / снимки: Guliver/Getty Images

На 26 април един призрачен град оживява. Светът си спомня за Чернобилската авария, която завинаги опразва иначе построеното именно заради атомната електроцентрала градче.

След трагедията, която и до днес е считана за най-тежката ядрена авария в света наред с тази във „Фукушима” Япония през 2011 г., Припят - град в Киевска област, Северна Украйна, е изоставен завинаги. Градът е построен в началото на 1970-те години, за да обслужва електроцентралата. Населението му достига 50 000 души.

Целият град е евакуиран след Чернобилската авария през 1986 г.

Припят е най-близкият град (на 3 км) до АЕЦ „Чернобил”. Намира се близо до границата с Беларус, недалеч и от границата с Русия, на 15 км от Чернобил и на 95 км от столицата Киев.

На 27 април 1986 г. по високоговорителите на град Припят звучи съобщение, известяващо хората за аварията и че ще бъде извършена временна евакуация на жителите.

Днес градът е своеобразен музей на последните години на Съветската епоха. С напълно изоставени жилищни блокове (от които 4 блока никога не са използвани), плувни басейни и болници, в които всичко е непокътнато, от вестници до детски играчки и дрехи. Припят и околните райони няма да бъдат пригодни за обитаване от хора през следващите няколко века. Според учените ще са нужни 900 години за достатъчното разпадане на най-опасните радиоактивни елементи.

Припят  един призрачен град оживява на 26 април
netinfo

Припят  един призрачен град оживява на 26 април
netinfo

Градът е достъпен и относително безопасен по пътищата, макар и при придвижване с дозиметър. Вратите на всички сгради са отворени, за да се намали риска за посетителите, но много от тях са акумулирали твърде много радиоактивни материали, за да могат да се посещават безопасно.

Танкове, хеликоптери и транспортни машини на Съветската армия са изоставени поради високите нива на радиация в тях. Съоръженията са оставени на открито и хората се надяват, че все пак дъждовете са отмили радиацията по тях, но това не е сигурно. Вандали крадат желязо и радиоактивни материали и ги продават на черния пазар. А някои дори и не подозират, че си строят жилище от радиоактивни материали.

Припят  един призрачен град оживява на 26 април
netinfo