Работата разболява над 40 % от българите
Работата разболява над 40 % от българите / снимка: Дарик радио Пловдив, архив
Работата разболява над 40 % от българите
72007
Работата разболява над 40 % от българите
  • Работата разболява над 40 % от българите

Работата се отразява негативно върху здравето на 43 % от българите. Това показва национално изследване на условията на труд, което обхваща 200 хил. работещи във всички сектори на икономиката и предприятията в страната. Данните бяха представени пред медиите в Пловдив от директора  на местната Инспекция по труда Атанас Чернаев.

Стресът е масово разпространен сред работещите. Близо 40 % са отговорили, че работят в стресираща среда. Всеки трети трябва да се справи със задачите си в кратки срокове, а всеки пети работи с бързи скорости.

Най-честите оплаквания са от обща умора (45%), стрес (40%), болки в гърба (37%) и  мускулни болки в раменете, врата и крайниците. Служителите от различните професионални сфери се оплакват и от често главоболие, проблеми със зрението, слуха и дори с кожата.

Според работниците най-сериозни рискове за здравето има в секторите „Образование” (77 %) и  „Хуманно здравеопазване и социална работа” (63 %). На вредните вибрации от инструменти и силния шум от машини са изложени най-вече заетите в добивната и преработващата промишленост.

Проучването е направено за проект Превенция за безопасност и здраве при работа“, на стойност над 13 млн. лв. Финансирането е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Разработени са системи за безопасност и здраве при работа, които включват процедури и приложни документи как да се управлява тази дейност в предприятията. Работодателите могат да получат  идеи за подобряване на работната среда от 30 кодекса за добри практики и инструменти за оценка на риска в различните икономически дейности.