Съветници отляво и отдясно поискаха оставката на кмета на Плевен
Съветници отляво и отдясно поискаха оставката на кмета на Плевен / dariknews

На редовната сесия на Общински съвет - Плевен, Георг Спартански прочете декларация от името на групата съветници от БНД-Обединена десница, с която беше поискана незабавната оставка на кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков.

В нея се припомня акцията на ДАНС, проведена в сградата на Община Плевен на 22 април. "Този срамен акт е поредната брънка в една дълга срамна верига, с която може да се охарактеризира управлението на общинските дела в продължение на година и половина от кмета на Община Плевен Димитър Стойков и неговата партия ГЕРБ". В декларацията се казва още, че не е темата "Зелов", която вълнува съветниците от дясната опозиция в местния парламент. "Темата, която ни вълнува е "Как се управляват общинските дела в интерес на българските граждани на местната общност, как се харчат европейските пари, как се харчи бюджета изобщо. Как се организират обществени поръчки и търгове за усвояването на средствата?".

Съветници отляво и отдясно поискаха оставката на кмета на Плевен
netinfo

"За да не стават повече срамни актове в сградата на общината, за да не позорим името на Плевен, нашата група единодушно и категорично призовава кмета на Плевен Димитър Стойков: Г-н кмете, подайте си оставката! Незабавно!", завърши Георг Спартански.

Съветникът от групата на БСП Чавдар Велинов прочете декларация от името на групата на БСП в местния парламент. "Над Плевен легна сянката на политическия позор - във въздуха смърди на корупция и брутален рекетнад бизнеса, сянката на пълно пренебрежение към интересите на гражданите на Плевен в името на личната лакомия".

В декларацията на съветниците от БСП се посочва, че ако формалната причина е ареста на зам.-кмета Зелов в момент на вземане на подкуп и то в сградата на общината, истинската причина е самоопиянението, което кара човека на властта да си мисли, че може всичко. "Споделяйки справедливия гняв на плевенските граждани поставяйки над всичко основните принципи на демокрацията, ние социалистите от плевенската община категорично изискваме, политическото мнозинство, доминирано от ПП ГЕРБ и подкрепяният от него кмет да понесат цялата отговорност за случващото се в Плевен, което означава оставка на ръководството на изпълнителната власт в лицето на кмета проф. Стойков и провеждане на извънредни избори за нов кмет".

Съветници отляво и отдясно поискаха оставката на кмета на Плевен
netinfo

Малко по-късно, на извъдредна пресконференция, дадена от от БНД-Обединена десница в една от почивките на заседанието на Общински съвет, Георг Спартански призова колегите си от групата на социалистите в местния парламент.

"Време е да се обединим върху приоритетите на Плевен, без значение от коя част на политическия спектър сме. Ние от дясно сме узрели за съвместни действия с цел извеждане на общи приоритети и в началото на другата седмица нашата група съветници ще инициира среща със следващата по численост опозиция в местния парламент - БСП и на тази работна среща да уточним, готови ли сме да застанем независимо от диаметрално-противоположното ни политически разположение в политическото пространство, зад общи приоритети в името на Плевен.

Дошло е време да се спасява Плевен и партийните интереси нямат никакво значение", каза Георг Спартански. Той каза, че се предвиждат срещи и с колегите съветници от другите политически партии. "Убеден съм, че част от съветниците от ГЕРБ също са готови да застанат зад обща работа в името на интересите на плевенчани, а не на собствената им партия", допълни Спартански.

В друга почивка на съветниците, на извънредна пресконференция, Мартин Митев - председател на общинската организация на ГЕРБ в Плевен коментира ситуацията:
"В декларациите и на двете политически сили не чух конкретни факти и солидни аргументи. Явен е стремежът на тези политически сили да използват случилото се в общината и да го обърнат в чисто политически план, като целта отново е една и съща - с всички сили и средства да попречим на ПП ГЕРБ за пореден път да победи в Плевен на предстоящите избори".

Митев коментира също че това, че БНД търси опора в лявото политическо пространство е пореден пример, както на национално, вече и на регионално ниво "за безпринципните опити за обединение на всички срещу ГЕРБ, както и за страх от поредна загуба".