80% от българите живеят с доходи, по-ниски от издръжката на живот
80% от българите живеят с доходи, по-ниски от издръжката на живот / снимка: Sofia Photo Agency
80% от българите живеят с доходи, по-ниски от издръжката на живот
71973
80% от българите живеят с доходи, по-ниски от издръжката на живот
  • 80% от българите живеят с доходи, по-ниски от издръжката на живот

Издръжката на живот у нас е поевтиняла с 0.5 процента през изминалата година - това показва изследване на КНСБ за издръжката на живот през първото тримесечие на 2014-та година. Според данните от него, към края на март четиричленно домакинство трябва да разполага с доход от 2254 лева, за да покрие основните си разходи.

Около 80 процента от българите обаче живеят с доход, по-нисък от нужния за издръжката на живот, а под линията на бедността живеят 20 процента от българските семейства. От КНСБ настояват за увеличаване на минималната работна заплата на 400 лева от януари догодина, както и за ръст на заплатите в бюджетния сектор с минимум 10 процента, още от тази година.

Поевтиняването на издръжката на живот се дължи основно на намалението на цената на тока, която през последната година е занижена сумарно с 13.6 процента. За най-бедните социални групи животът е поскъпнал през първите три месеца, тъй като са се вдигнали цените на някои основни хранителни продукти, като млякото и сиренето.

От КНСБ посочиха като основен проблем изоставащият ръст на доходите, особено в бюджетния сектор. Вицепрезидентът Николай Ненков направи съпоставка между заплащането и производителността на труда.

"Средната производителност на труда в страната е 45 на сто от средната за ЕС, докато средната работна заплата в България е 25 процента от средната за ЕС", каза Ненков, като подчерта, че разликата е огромна.

Освен за ръст на заплатите в бюджетния сектор, от КНСБ настояват за договаряне на годишен препоръчителен индекс за увеличаване на заплатите, който да е национален или по браншове. От синдиката припомниха и исканията си за премахване на плоския данък, въвеждане на семейното подоходно облагане и разширяване на ваучерното хранене.