Скалата за оценка на матурите ще е ясна в деня на изпита
Скалата за оценка на матурите ще е ясна в деня на изпита / Sofia Photo Agency, архив
Скалата за оценка на матурите ще е ясна в деня на изпита
71959
Скалата за оценка на матурите ще е ясна в деня на изпита
  • Скалата за оценка на матурите ще е ясна в деня на изпита

Нова скала за оценяване на матурите за зрелостниците ще стане ясна в деня на матурите. Това обяви министърът на образованието Анелия Клисарова.

По думите й от резултатите на учениците от изпита ще може да се регламентира кой е за средна и кой за отлична оценка. Тя посочи, че трябва да има един задължителен минимум, който да покриват учениците и тези, които не го покрият, да се явят на изпита повторно.

„Вече считаме, че натрупахме голям опит и е възможно да направим един минимум, например, който е за тройка, и съответно по този минимум да трябва да повторят младите хора изпита си”, каза тя.

Новата скала на оценяване според министър Клисарова, ще повиши и качеството на образованието.

„Всички говорим за качество в образованието и считам, че това е една първа стъпка към гарантиране на качеството. Не да направим скалата така, че да отчете много висок процент завършили матурите, а да направим скалата така, че да гарантираме, че този, който си е взел матурите, е достатъчно подготвен и за висшето образование и за работа”, обясни просветният министър.

Няма промяна в подготовката за изпитите за 7-ми и 12-ти клас, които ще се проведат на 21 и 23 май, посочи още министър Клисарова.