Украинската армия щурмува Славянск, убити са петима сепаратисти
Украинската армия щурмува Славянск, убити са петима сепаратисти / БГНЕС, архив

Украинската армия започна щурм срещу контролирания от проруски сепаратисти Славянск. Украински специални части вече са прекосили очертанията на града под прикритието на пет бронетранспортьора и се намират на 10 км от центъра на Славянск, предаде ИТАР-ТАСС. Настъплението има и въздушна подкрепа от два бойни хеликоптера.

Според местни медии сепаратистите от Славянск са получили подкрепления от град Красний Лиман, с чиято помощ са отблъснали бронираната колона на украинските сили.

До петима проруски сепаратисти са убити, а един украински войник е ранен при операцията, съобщи украинското вътрешно министерство, цитирано от световните агенции и БТА.

Говорителката на прокремълските сепаратисти Стела Хорочева съобщи, че на цивилните граждани е било наредено да напуснат сградата на кметството, която е под контрола на активистите, тъй като армията е започнала нападение. Сепаратистите са заели отбранителна позиция, докато украинските бронетранспортьори се разполагат в града.

По-рано днес на изхода на града избухна престрелка между неизвестни въоръжени мъже и силите на Народното опълчение на Славянск. По информация на сайта Slavgorod.com.ua двама мъже са загинали, има и ранени. От централната градска болница потвърждават пред РИА Новости, че "сражението е сериозно, продължават да пристигат убити и ранени".

В отговор на военната операция в Славянск в Донецка област е обявена мобилизация на привържениците на федерализация на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на представител на ръководството на самопровъзгласилата се Донецка народна република. "В Славянск започна общовойскова операция. Това значи само едно - гражданска война", каза той, цитиран от местни медии.

Военната операция на украинската армия е разработена върху карти на НАТО и е подготвена от Съвет за национално сигурност (СНС), а не от Министерствота на вътрешните работи, разкри за РИА "Новости" източник от украинския Генщаб, съобщава БГНЕС.

Източникът твърди, че "ръководството на страната е направило изводи от грешките си по време на първия етап от антитерористичната операция през периода 14-19 април и напълно е преработило плана за действия в Донецка и Луганска области". Вътрешният министър Арсен Аваков е "изместен на втори план", а цялата разработка на операцията била осъществена в СНС с привличане на офицери от Генщаба на армията.

Източникът твърди, че ръководителите на операцията се отказали да се разчитат на армейското въздушно разузнаване. Една от причините за отказа е свалянето на военния разузнавателен самолет Ан-30 над Славянск. Другата причина е, че властите могат да използват натовски цветни карти и снимки с висока резолюция. Тези карти и снимки на засегнатите райони са направени от геоинформационната система на НАТО. Досега украинските топографи не са виждали такива точни карти на местността, отбелязва офицерът.

"Според слуховете картите са били донесени от американци, пристигнали преди седмица за подготовката на посещението на вицепрезидента Джо Байдън", сподели източникът. "Наши разузнавачи казаха, че някаква част от тях може би са останали и сега те участват в планирането на операцията от извънградски спецобект на СНС", поясни офицерът.