Злоупотребата на партии с лични данни ще остане ненаказана според Цветозар Томов
Злоупотребата на партии с лични данни ще остане ненаказана според Цветозар Томов / снимка: БГНЕС, архив

Злоупотребата с лични данни от страна на партиите в подписките им за регистрация за изборите за Европейски парламент по всяка вероятност ще остане без последствия. Такова мнение изрази говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов в предаването „Тази сутрин" по bTV.

След като ЦИК за първи път въведе възможността за проверка по ЕГН за присъствието на граждани в партийните подписки, бяха получени стотици сигнали за злоупотреби от хора, които не са давали подписа си за никоя формация, а фигурират в подписките.

Според едно от мненията по скандала, новата функционалност на сайта на ЦИК осигурява още една възможност за контрол на корпоративен вот - ако работодател реши да провери коя политическа сила са подкрепили служителите му, както и злоупотреба с чувствителни лични данни като политическите възгледи на гражданите.

„Няма да прекратим практиката да дадем възможност на хората да проверяват присъствието си в списъците. Досега няма нито едно оплакване, че някой е проверил чуждо ЕГН, за сметка на това стоят сигналите, че присъстват в списъци на партии, които не са подкрепили", категоричен бе Цветозар Томов.

Той изрази опасения, че злоупотребата ще остане ненаказана, макар и изобличена, защото „всяко престъпление има извършител", а в случая той е неизвестен. „Отсега нататък Партиите със сигурност ще бъдат по-внимателни. Има институции, които могат да ги санкционират, но това не е ЦИК", подчерта говорителят.

„Няма да се стигне до спазване на закона, далеч сме от това българските институции да действат достатъчно добре - става дума за възможност, технология да се реагира достатъчно адекватно", допълни Цветозар Томов и прехвърли отговорността в полето на прокуратурата.

Той подчерта още, че много подписи от партийните списъци са отпаднали още при проверката на ГРАО, но всички партии всъщност са изпълнили законовото изискване да подадат 2500 автентични подписа.

Томов отказа да коментира евентуалната подобна възможност за проверка дали даден гражданин е гласувал на евровота. „Официално обсъждане на такава идея не е имало, ще има официална позиция след вота", аргументира се той. „Колкото по-отворена е ЦИК и колкото по-голяма е възможността за самостоятелна проверка, толкова по-добре", заяви обаче говорителят на ЦИК.

След като вчера беше разиграна партийната томбола за поредните номера на всички кандидати за изборите, днес трябва да стане ясно как ще изглежда бюлетината.
Според обсъжданите досега варианти в лявата колона ще бъдат изброени партиите, коалициите и независимите кандидати, чиито номера ще бъдат в квадратчета. Вдясно ще бъдат позиционирани 17 кръгчета, с които може да се отбележи преференцията за партийни кандидати.

„Беше полезно да се смени с кръгче, защото иначе този лист би бил по-голям, а и за да се избегне още една възможност за объркване на гласоподавателя", коментира Томов промяната „от квадратче към кръгче" в последния момент по предложение на ДПС.

„Трябва да има допълнение, че става дума за избор на човек от листа - трябва да се види как ще се организира технически", посочи още говорителят на ЦИК, като допълни още, че това предстои да се обсъжда.