Камбаните във Варна ще бият в памет на жертвите от Арменския геноцид
Камбаните във Варна ще бият в памет на жертвите от Арменския геноцид / снимка: gantegh.agbubulgaria.org

В 17 часа във всички български църкви във Варна ще забият камбаните, в памет на жертвите от Арменския геноцид. Биенето на камбаните ще е по молба на Арменската общност в градa и духовният пастир на Варненската арменска църква „Св. Саркис" свещеник Бардухимеос Акобян към Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, съобщава арменският информационен сайт "Гантех Араратян".

От секретариата на Митрополията са уведомили, че митрополит Йоан е приел поканата на арменците във Варна и на 24 април лично ще участва в честването на 99 години от Арменския геноцид. В 15 часа в двора на Арменската църква „Св.Саркис" свещеник Акобян ще отслужи Света литургия. В 17 часа ще бъде отслужена панихида, а в 18:15 ще се проведе шествие до паметника на Арменския геноцид до общината.

Утре в 18 часа в зала "Пленарна" на общината ще бъде прожектиран филмът „Арарат" / 2002 г./. Режисьор на филма е канадецът от арменски произход Атом Егоян, с участието на известния певец на шансони Шарл Азнавур и Арсине Ханджиян /съпруга на режисьора/.