Кой отряза главата на Иван Може?
Кой отряза главата на Иван Може? / снимка: Sofia Photo Agency
Вече повече от седмица полицията и медиите в България се надлъгват за фактите около едно мистериозно изчезване. Това на хърватския гражданин Иван Може.

Той беше отвлечен от заведението „Сливнишки герой” в нощта срещу 24 февруари. Часове по-късно пък полицията в София задържа известния престъпен бос Йосиф Йосифов - Йоско, от Костинброд, като евентуален поръчител и извършител на отвличането. Странно как и защо и самият Йоско уж си бил признал, че е качил хърватина в джипа си и го е набил, след което го е изхвърлил близо до жп линията София – Драгоман. След това, естествено, съдът остави за постоянно в ареста Йоско и двама от хората му.

Странно защо обаче само дни след изчезването на Иван Може неговият собствен адвокат Николай Беров, както и адвокатът на Йоско-Илиян Василев, започнаха за обясняват по медиите различни версии за случилото се в заведението в Сливница. Докато Беров открито твърдеше, че според него Може вече е мъртъв и че е бил подмамен в заведението, в което е бил и Йоско, то Илиян Василев твърдеше друго – че не е изключено Иван Може да е успял някак си да се измъкне от района на Сливница и в момента са се укрива. Никой от двамата адвокати, както и полицията обаче, не успяха да обяснят единствения странен факт в цялата тази история – защо Иван Може се е съгласил доброволно да отиде в заведение в район контролиран от човек, който няма никаква причина да го обича и за смъртта на чиито приятел Може беше обвинен дълго време.

В същото време от полицията в София обясняваха, че издирват Иван Може. И така, докато стана ясно, че криминалистите са открили в района на село Туден обезобразена отрязана глава и че се извършват експертизи, които трябва да покажат дали главата не е на Иван Може. През целия ден обаче не стана ясно дали откритата част от тяло е на Може, а късно вечерта от полицията заявиха, че резултатите от изследванията ще бъдат готови към края на седмицата – което на практика означава, че вероятно експертизите ще потънат в неведение и така няма и да стане ясно дали в крайна сметка откритата отрязана глава е на Иван Може.

Вече близо две седмици полицията крие фактите около съдбата на хърватина Иван Може, който беше отвлечен от заведението „Сливнишки герой” в нощта на 23 срещу 24 февруари. На пръв поглед цялата случка разказана от полицията изглежда доста странно поради няколко причини. Първо – Иван Може е отишъл по собствено желание в заведението в Сливница. Както и да погледнем личността на хърватина и самото му познанство с хора като Роберт Матанич и компания – всичко това означава доста добра представа от това кой - кой е в престъпния свят в България. Едва ли Може не е бил наясно с факта, че отивайки в Сливница, се излага на пряка опасност от това да бъде отвлечен и убит. Още повече, че даже и да не е бил наясно с това, че районът около Сливница се контролира от Йоско и хората му, Иван Може има адвокат, който би трябвало да го предупреди за този факт.

Второ - Йоско е отвлякъл Може, пребил го е и след това го е изхвърлил на жп линията. Едва ли в момента в България съществува толкова глупав човек, че да постъпи по този начин. Десетки, ако не и стотици, са хората, които знаят кой е Йосиф Йосифов – Йоско, както и приятелят му Асен Петров – Шаки. Всички тези хора навярно са наясно и с факта, че Иван Може беше дълги години в ареста като обвиняем за убийството на Шаки. Макар и оправдан, в крайна сметка около личността на хърватина остава сянката на съмнението, че именно той е извършителят на убийството. Ако Йоско обаче е искал да убие Може, едва ли би го направил точно в Сливница, като преди това го е качил в джипа си пред десетки погледи на свидетели. Просто защото по този начин Йосифов си осигурява поне 15 – 20 години зад решетките. Ако Йоско е искал да убие Иван Може, както и други хора от неговото обкръжение, със сигурност има доста по-безшумни начини за това. Още повече, че самият факт – Иван Може убит в район контролиран от Йоско, автоматично праща Йосифов в ареста.

Трето - При задържането си от полицията, Йоско си признал че е отвлякъл Иван Може, след което го е пребил. Това твърдение отново издиша по шевовете, защото до момента в историята на българските престъпни групи няма случай, в който някой да си е признал дори и за един шамар. Така че фактът Йоско да е направил самопризнания за Може звучи направо казано налудничаво. Пред Дарик радио криминалисти, работещи по случая, разказаха, че не е изключено, и ако Може в крайна сметка е убит, извършителите да не са сред хората на Йоско. И макар че на няколко пъти съдиите отказаха да пуснат Йосифов на свобода, твърде вероятно е Може да е имал и други врагове, освен хората от бандата на Асен Петров – Шаки. Запознати разказват, че не е изключено в случая и самите полицаи нарочно да не съобщават пред обществеността всички факти около случая, за да не се наруши разследването. Така че подозренията за убийството на Може, ако той все пак се окаже мъртъв, може и да са в съвсем различна посока.

Освен казаното до тук, странни са и още няколко факта около този случай. Вече втори ден медиите в България гадаят чия в крайна сметка е отрязаната глава намерена близо до реката край село Туден. Отрязаната част от човешко тяло е била открита от овчар около 22 часа вечерта на 5 март. Това накара и началника на Генералната дирекция на полицията у нас - Валентин Петров, да каже, че има нови факти, които могат да допринесат за разнищване на този случай. И до там.

Макар вече да са минали повече от 48 часа от откриването на отрязаната глава, според полицията експертизата щяла да е готова чак в края на седмицата. Без да ни се сърдят от полицията, но подобни експертизи се правят за няколко часа. След което данните се сравняват с тези в базата на полицията. Където данните на Иван Може присъстват от повече от две години. Така че вече със сигурност би трябвало да бъде установено дали главата е на Може. Всъщност адвокатът на хърватина Николай Беров беше първият, който твърдеше, че със сигурност клиентът му е убит. Без обаче да твърди, че точно Йоско е убиецът.

Свързахме се с адвокат Беров минути преди да отиде в полицията, където беше повикан във връзка с експертизите на намерената отрязана глава. Чуйте звуковия файл.

Всъщност вероятността намерената близо до реката до село Туден отрязана глава да се окаже на хърватина Иван Може е доста голяма, твърдят пред Дарик криминалисти, занимаващи се със случая. Едва ли на този етап някой вече се съмнява в това, че Може е бил убит. Фактите обаче сочат, че да се визира като убиец Йосиф Йосифов – Йоско е доста наивно. От два дни пък районът, където е намерена главата, е отцепен от полицията, а униформени обикалят околните полета за да открият евентуално и други части от тялото, но засега без успех. Местни хора са разказали пред полицията, че на няколко пъти са виждали в района чужди коли, които са спирали в околностите на селото дни след изчезването на Иван Може. Никой от хората около селото обаче не е виждал повече автомобилите, а и хората возещи се в тях, разказаха пред Дарик полицаи.

Според описаните пред съда факти преди инцидента Йоско и Иван Може са седели за малко на една и съща маса, като са разговаряли за убийството на Шаки. Според свидетели Йосифов е поканил хърватина да се качи в джипа му, след което двамата са се скарали и Йоско, заедно с бодигарда си, са пребили Може и са го изхвърлили от автомобила. Това сочат двамата и в показанията си пред съда, заради което искат и по лека мярка, а не задържане под стража. Това обаче едва ли е вярно. Според запознати със случая истината не е нито в думите на Йоско, нито в официалните твърдения на полицията. Най-вероятно Иван Може е бил убит наистина, но не от Йоско и хората му, а от други членове на престъпна група, която е искала смъртта на хърватина. Не е лошо полицията да разрови и около останалите случаи, в които името на хърватина се спрягаше като евентуален убиец. Това са и стрелбата в заведението „Арт Декор” в София и убийството на Милчо Бонев – Бай Миле и гардовете му в ресторант „Славия”. Макар и оправдан по всички тези обвинения, ако Може действително е бил част от групата на Роберт Матанич, той със сигурност е знаел доста факти, заради които може да стане мишена.

Дарик радио научи още, че вероятността човекът, сочен за бос на хърватската група - Робърт Матанич, да бъде докаран в България, за да бъде разпитван по обвиненията за организиране на убийство, които са отправени срещу него, е почти минимална. Според запознати Матанич е издирван и от властите в Сърбия и в Хърватска за извършени престъпления. В същото време пък Иван Може за момента се води в неизвестност, макар че всички твърдят, че откритата отрязана човешка глава е негова и той е мъртъв. За убийството на Бай Миле пък съдът в София води дело срещу конкретна престъпна група, обвинена за стрелбата. Така на практика историята с така наречената от бившия главен секретар на МВР „хърватска група” за мокри поръчки завършва точно толкова странно колкото и започна. Според криминалисти не бива към момента да се изключват никакви твърдения и хипотези по случая. Прекалено елементарно изглеждат нещата по начина, по който са представени в момента. Че Иван Може е убил Асен Петров – Шаки, а след това приятеля на Шаки – Йоско, е отмъстил. Добър сценарий за евтин уестърн от 80-те години, но не и за българската криминална действителност.

Всъщност последната дума има полицията. В момента просто е задължително да бъде оповестено дали намерената част от човешко тяло в действителност е на Иван Може. Защото в противен случай тази сага ще се превърне в нещо като копие на убийството на сестрите Белнейски в Пазарджик, където вече повече от година чакаме експертизите. Били те от ФБР във Вашингтон или от Великобритания. А от там нататък всеки ще може съвсем спокойно да укорява ръководството на МВР, че просто не си върши работата – и не успява да разкрие дори подобен случай.