Панчев и още четирима подсъдими не се признаха за виновни за убийство от 1996 г.
Панчев и още четирима подсъдими не се признаха за виновни за убийство от 1996 г. / netinfo

Бизнесменът Йордан Панчев и още четирима подсъдими по дело за убийство не се признаха за виновни в извършване на престъплението. Единият от тях – Белин Матев – дори нарече обвинителния акт „граничещ с научната фантастика“.

Освен Панчев и Матев, който е от Бургас, подсъдими са: Ерхан Еюб, Марин Маринов, Стефан Иванов от Разград и Данаил Христов от Лозница. Христов не се явява в съда, местонахождението му е неизвестно за органите на реда. Панчев е обвинен в подстрекателство и помагачество, а останалите в извършване на убийство с особена жестокост.

Престъплението е извършено на 7 декември 1996 г. във входа на жилището на сестрата на Панчев Стоянка. Убитият е нейният приятел – 45-годишният бивш футболист Добрин Добрев. Пребили го петима служители и приятели на Панчев, докато самият той говорел със сестра си в нейния апартамент. По-рано същата нощ бизнесменът научил, че 45-годишният мъж е ударил сестра му в заведение и тръгнал да се разправя с него. Двамата вече се били прибрали в дома на Стоянка, тя разбрала, че брат й идва и посъветвала Добри да избяга. Групата обаче го засякла във входа, където намерил смъртта си след жесток побой. Анонимен човек се обадил в полицията за мъртвото тяло на стълбищната площадка.

Процесът започва сега, заради отвод на съдия от предишния съдебен състав и командировка в чужбина на друг магистрат. Гледа се от петчленен състав със запасни заседатели и съдия, както и резервни адвокати.

На първото заседание днес съдът прие гражданските искове на брата на убития, от името починалия им баща и на майка му – по 50 000 лв. от всеки подсъдим, в първия процес са били по 30 000 лв. Съдът изслуша и вещите лица, изготвили експертизите, утре процесът продължава. Очаква се подсъдимите да дадат обяснения след като приключат разпитите на свидетелите.