Отлагането на мерки срещу промените в климата вдига цената, която ще платим
Отлагането на мерки срещу промените в климата вдига цената, която ще платим / снимка: БГНЕС
Отлагането на мерки срещу промените в климата вдига цената, която ще платим
71946
Отлагането на мерки срещу промените в климата вдига цената, която ще платим
  • Отлагането на мерки срещу промените в климата вдига цената, която ще платим

Ако днес се вземат мерки срещу промените в климата, човечеството ще плати между 1 и 2 процента от глобалния брутен вътрешен продукт, за да се справи с измененията на климата. Двайсет пъти по-скъпа ще е обаче цената на решаването на този проблем и щетите от него, ако не се предприемат мерки сега. Това коментира в ефира на Дарик Георги Стефанов, експерт по промените в климата във WWF /Световният фонд за дивата природа/.

Георги Стефанов подчерта, че климатичните промени не са нещо, което ще се случва като хипотеза в бъдещето, а са вече факт и в България. Експертът призова всеки сам да осъзнае ролята си за опазването на природата, ресурсите и климатичния баланс. Той е един от участниците в тазвечершната дискусия „Климатичните промени в България", която се организира от Списание 8 и галерия Credo bonum.

Пред Дарик Георги Стефанов се позова на доклад на ООН от края на март, който излиза веднъж на седем години и анализира климатичните изменения:

Докладът показва, че най-лошото тепърва предстои и настъпващите изменения не са само заплаха за сигурността и препитанието на хората и че никой на тази планета няма да остане недокоснат, каза експертът. По думите му трябва да осъзнаем, че решение има и на първо място трябва да започнем с информираността, че "топката е в нашето поле и нещата зависят от нас".

Климатичните изменения вече не са нещо хипотетично, което ще се случва в бъдеще, както преди няколко десетилетия се твърдеше, напомня Стефанов. И допълва, че те вече са факт и у нас.

"Няма да се случат неща след сто години. Трябва да стане ясно на всички, че изменението на климата е факт в наши дни и тези екстремуми на времето, които имаме към момента, нетипични проявления като суши, пожари, наводнения вече имат своята цена", каза Стефанов.

Той се позова на прогнози на най-добрите експерти, според които ако сега предприемем мерки с доза превенция, ще платим между 1 и 2 на сто от световния БВП, за да се справим с измененията в климата. Ако отложим мерките и оставим нещата за последния момент, когато вече ще е твърде късно, цената на решаването на проблема може да ни коства над 20 процента от глобалния БВП.

Дискусията тази вечер е част от изложбата „Глобална заплаха", която продължава в галерия Credo Bonum в София до 4 май. В галерията може да бъде видян и едноименния български документален филм за последиците от глобалното затопляне и по-конкретно за първия супертайфун, ударил Земята - Хайян. Екипът на Списание 8 - Ганета Сагова и Добрин Кашавелов, е бил единственият на мястото на трагедията във филипинския град Таклобан.