В петък стартира конкурсът за изпълнение на унгарска и българска литература
В петък стартира конкурсът за изпълнение на унгарска и българска литература / netinfo

От 25 до 27 април Шумен отново ще бъде домакин на ХХIV Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература. Всички етапи ще се проведат в Камерна зала на Драматично-куклен театър „Васил Друмев" - Шумен.

Конкурсът се организира от Община Шумен, Институт Балаши и Унгарски културен институт. Тази година има рекорден брой участници - заявки са подали 150 изпълнители в петте възрастови групи.

Жури, с председател Илия Раев - актьор, директор на ДКТ „Васил Друмев" и членове проф. Диана Борисова - преподавател по сценична реч в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" и Мариела Станчева - актриса, носител на първи награди от ХХ, ХХII и ХХIII Национални конкурса за изпълнение на унгарска и българска литература, ще оценяват изпълнителите.

Програмата предвижда на 25 април, петък, от 13,00 ч. да се представят ученици I група, от 16,30 ч. ще бъде открита изложби в ДКТ „Васил Друмев". В 17,00 ч. е официалното откриване, а от 17,30 ч. до 20,00 ч. ще се представят ученици II група.
На 26 април, събота, в 09,00 ч. започват изявите на групата на ученици и непрофесионалисти, в 16,00 ч. ще започнат представянето си студенти от ВУЗ по изкуства, а от 18,00 ч. е времето на артисти-професионалисти.
На 27 април, неделя, за 10,00 ч. е насрочен заключителен концерт на наградените и връчване на наградите.

В 11,00 ч. ще започне авторският моноспектакъл на Мариела Станчева „Моноклетка".
За победителите в конкурса са предвидени по три парични премии за всяка група. „Алкомет" АД участва със своя специална награда - парична премия за ученици в размер на 500 лв. Предвидени са награди на посланика на Унгария, на Унгарския културен институт - една седмица в Унгария, награда на Община Дебрецен, награда от сем. Поповски, от Съюза на артистите в България. Министерството на културата предоставя голямата награда на името на Владимир Трандафилов за изключително художествено изпълнение - парична премия в размер на 1000 лв.