Стара Загора е финалист в конкурса „Предизвикателство за кметове“
Стара Загора е финалист в конкурса „Предизвикателство за кметове“ / DarikNews.bg

Стара Загора е на финала в конкурса на Фондация Блумбърг „Предизвикателство за кметове". Градът е сред 21 финалисти, избрани от общо 155 кандидатури от цяла Европа, които ще се борят за голямата награда от 5 млн. евро. Другият български град, който достигна финала , е София.

Предложението на Стара Загора е класирано в раздел икономическо развитие, в който ще се конкурира с градовете Кардиф и Флоренция. Основната идея е да бъде преобърнат процеса на „изтичането на мозъци" от най-добрия потенциал на града-младите хора, обясни кметът Живко Тодоров. „Целта ни е да направим така че колкото се може повече млади хора да се завърнат в родния си град и точно тук да виждат своята перспектива за развитие като превърнат обещаващите си идеи в местни високо технологични предприятия". За последните десет години от общия сбор напуснали града ни млади хора се връщат едва 3%, сочат проучвания. Тодоров припомни, че идеята е избрана след проведено обсъждане като е избрана най-подходящата за съвременните нужди на града. Трябва да направим така, че да върнем младите хора да се развиват и да работят в Стара Загора. Те се образоват, специализират се, но отиват да се реализират другаде, в страната или чужбина. Нужно е да се връщат тук и да виждат перспектива за развитие, подчерта кметът. Ръководител на екипа, подготвил идейния проект за кандидатурата на Стара Загора, е директорът на АРИР Румяна Грозева. Продължителността на проекта е 36 месеца. Визия, въздействие, приложимост и план за изпълнение са четирите фази, залегнали в старозагорското предложение, което има осигурен и сериозен източник на съфинансиране.

През юни в Берлин финалистите ще доразвият своите идеи преди да бъдат селектирани победителите. Петима ще бъдат отличените, като голямата награда е от 5 млн. евро, а четири града ще вземат по 1 млн. евро. Призьорите ще станат известни през есента.

Конкурсът „Предизвикателство за кметове" е на фондация Блумбърг и има за цел да насърчи градовете да намират иновативни решения за основните си проблеми.