Спортното училище празнува 30-годишен юбилей
Спортното училище празнува 30-годишен юбилей / Дарик Добрич

30-годишен юбилей празнува Спортното училище „Г.С.Раковски” в Добрич. На 25 април от 10.30 часа в Органовата зала ще се състои тържество по повод годишнината. Ще бъде направена ретроспекция на върховите постижения на възпитаниците на училището от основаването му през 1984 година до сега. 30 възпоменателни плакета ще бъдат връчени на бивши и настоящи спортисти, треньори и преподаватели в учебното заведение.

10 от наградите ще получат за принос и издигане на спортната слава на училището участници в Олимпийски игри и спечелили отличия на световни и европейски първенства. Това са Невяна Митева /плуване/, Пламен Паскалев /борба/, Юлиян Строгов /бокс/, Галин Георгиев /лека атлетика/, Стойка Петрова /бокс/, Сийка Стоева /вдигане на тежести/, Радостин Димов /вдигане на тежести/, Стоян Еремиев /вдигане на тежести/, Мариян Момчев /бокс/ и Драгомир Стойчев /борба/.

СУ „Г.С.Раковски” е едно от 17-те общински спортни училища в страната. Има и 6 учебни заведения, които са на държавна издръжка. Те получават допълнително финансиране за подготвителни лагери и за изграждане на база. „Доколкото сме запознати, тенденцията е да се увеличи броят на държавните спортни училища и дори всички да преминат на държавна издръжка, за да се обхванат по-пълно спортните таланти”, коментира директорът на СУ „Г.С.Раковски” Николай Дяков.

В момента специалностите в спортното училище са девет, като през настоящата учебна година те бяха допълнени с волейбол. За учебната 2014/2015 година ще има и плуване и спортовете ще станат 10. Толкова са били те и през 80-те години, след това са намалели и сега отново успяваме да възстановим бройката, допълни Дяков.