България ще бъде домакин на Световното първенство за бармани 2015
България ще бъде домакин на Световното първенство за бармани 2015 / Grand Mall

Националното първенство на Българската асоциация на барманите – БАБ, започна при силен интерес днес в Grand Mall, в ресторант Godzila, който подкрепя проявата. 20 бармани от цялата страна стартираха в квалификациония тур, днес ще се включат още. Състезанието следва строго правилата на международната организация на барманите IBA. Селекционното жури ще избере най-добрите и те ще излязат на финалния тур утре следобед.

Всеки състезател има право да направи един-единствен коктейл във всеки от двата раздела, и то по един и същ начин – и на квалификациите, и на финала, затова концентрацията е максимална от самото начало на първенството.
Състезанието се провежда в два раздела - Класика и любимия на публиката Флеър, който завладява зрителите с екстравагантните артистични етюди на барманите. Специален жест към публиката е възможността майсторските коктейли да се дегустират на символичната цена от 2 лв.

На финала изкуството на майсторите на шейкъра ще оценява международно жури с председател Ерик Ботон, Франция, и с участници от професионалните общности от Гърция, Румъния, Македония и България. В състава на журито е и президентът на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите Михаил Марковски.
На пресконференция в Grand Mall в първия ден на първенството Пенчо Пенчев, председател на Българската асоциация на барманите и рекордьор от Книгата на рекордите Гинес, съобщи изключително приятна новина – България ще бъде домакин на световното първенство на барманите през 2015 г.

„Състезанието ще бъде в София, в хотел „Кемпински“ и ще се проведе в рамките на пет дни в края на септември – началото на октомври. 700 души от цял свят ще се включат в престижната надпревара“ – отбеляза барманът рекордьор и подчерта, че с особен интерес се очаква представянето на традиционно силните майстори на коктейлите от Япония, Чехия и разбира се, България, която в последните години неизменно присъства в челната тройка на света.

На пресконференцията членът на международното жури Янис Колциус, президент на Асоциацията на барманите в Гърция, отбеляза високото професионално ниво на българските бармани и посочи налагащата се и в страните на Балканите тенденция да се включват натурални био и органик съставки в коктейлите. Михаил Марковски коментира критериите за оценка на финалистите, като подчерта хармонията на вкуса, по която се познава коктейлът от класа.

Първата състезателна вечер на националното първенство във Варна е богата на съпътстващи прояви – в 17,30 започна състезанието за най-добър млад барман – Junior БАБ и Bacardi 2014, в 19 ч. - състезанието за купата на Водка Флирт, а час и половина по-късно е надпреварата на Finest Call. Днес от 13 ч. е състезанието на Каменица Fresh Flair, два часа по-късно започва „Monin Ultimate Creativity“.

В 17 часа тази вечер журито ще обяви финалистите и ще награди победителите от отделните състезания. От 20.30 ч. е награждаването на победителите в националното първенство.