Тронът от Game of Thrones ще бъде във Варна за Великден
Тронът от Game of Thrones ще бъде във Варна за Великден / netinfo

„Качи се на трона, снимай се като крал" е мотото на обиколката на култовия Трон от Game of Thrones, който гостува във Варна навръх Великден. Високият над 2 метра и тежащ 134 килограма трон пристигна в града вчера, като бе поставен на входа на Морската градина.

Гостуването на Железния трон бе открито от оркестъра на Военноморските сили, който изсвири музиката от сериала. Концертът под диригентството на кап. Мирослав Трифонов бе подаръкът на HBO към Варна и нейните гости.

Реквизитният трон ще е във Варна до понеделник и всички желаещи ще могат да се качат на него и да се снимат свободно. Това може да стане днес между 10 и 20 часа и утре, понеделник, от 10 до 13 часа.

Морската столица е четвъртата поредна спирка от Националното турне на трона. Вече бе показан във Велико Търново и Бургас, а след Варна ще поеме към Пловдив и София.

Тронът винаги се придружава от строга охрана. Досега никога не е идвал в България. Той е изработен в Щатите и доставен в Будапеща за обиколка в Централна и Източна Европа, а в България пристига от Загреб.

Game of Thrones е един от най-популярните, най-скъпите и най-успешните сериали в света за последните години. Базиран е на поредица от книги, наречена "Песен за огън и лед", на Джордж Р. Р. Мартин.

Според легендата Железният трон е направен от мечовете на враговете, които са се предали. 59 дни са били необходими, за да може от хилядите мечове да стане трон. Остриета и назъбени ръбове сочат във всяка посока и всяват страх у всеки, застанал пред него.