Десетки русенци честваха Априлското въстание в Гюргево
Десетки русенци честваха Априлското въстание в Гюргево / netinfo

Родолюбиви русенци отбелязаха годишнината от избухването на Априлското въстание с велопоход до Гюргево. Въпреки лошото време десетки се включиха в проявата, която бе организирана от местната структура на ВМРО и „Вело-Русе". В честването се включиха още представители на клуб „Традиция", а един от участниците бе пристигнал от Англия.

Колоната потегли от Пантеона на Възрожденците в сутрешните часове. В съседния румънски град участниците във велопохода се събраха пред паметната плоча на мястото, на което Гюргевският революционен комитет е взел решение за Априлското въстание през 1876 година.

Там бе припомнено случилото се през 1876 година по време на подготовката и провеждането на Априлското въстание, както и значението на Гюргевския революционен комитет за освободителните борби на България. С едноминутно мълчание бе отдадена чест на героите паднали в борба за свобода.

Почетено бе и мястото, от което на 16 май 1876 година Христо Ботев се качва на кораба „Радецки" заедно със своята чета с поднасяне на цветя на паметните плочи на Гюргевския пристан.