Велика събота
Велика събота / dariknews

Днес е Велика Събота - денят, в който църквата възпоменава телесното погребение на Исус Христос и слизането Му в ада. Според народните вярвания, на Велика Събота домакините, които не са успели на Велики четвъртък да боядисат яйцата, правят това сега. В съботния ден се месят козунаци, обреден хляб, кукли - обредни хлебчета с червено яйце в средата, които се подаряват на роднински деца, които идват на гости, носят се на кръстник и роднини. Някои домакини в събота приготвят и печеното агне, за да могат на самия празник да са свободни от шетня вкъщи.

Велика Събота е последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. Празникът е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

По обичая на юдеите, Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота. При погребението на Исус присъствали Мария Магдалина, майка на Яков и Йосиф.

Първосвещениците и фарисеите знаели, че Христос е предрекъл възкресението си. За това, не вярвайки на предсказаното, но и страхувайки се да не би апостолите да откраднат тялото на Исус, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самият гроб запечатали.

На Велика събота в полунощ, водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа „Христос Воскресе" и богомолците трикратно му отговарят „Воистину Воскресе". Камбаните бият, а хорът на свещениците изпълнява тропара „Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта си победи смъртта и на тия, които са в гробовете, живот подари".

Според някои предания, след своята кръстна смърт Христос слиза в ада, освобождава библейските пророци и праведниците и ги отвежда в небесата. Така започва новата ера в историята на човечеството - правото на човека на свободния избор да бъде добър или лош и след смъртта си да постигне рая или ада. След възвестяването на Христовото Възкресение се разменят червени яйца.