Почина колумбийският писател Габриел Гарсия Маркес
Почина колумбийският писател Габриел Гарсия Маркес / снимка: БГНЕС, архив

Световноизвестният колубмийски писател, носител на Нобелова награда за литература Габриел Гарсия Маркес почина в четвъртък в Мексико Сити на 87 години, съобщи колумбийският президент Хуан Мануел Сантос.

„Сто години самота и тъга за смъртта на най-големия колумбиец за всички времена”, написа Сантос в Twitter.

Гарсия Маркес, автор на „Сто години самота”, почина в дома си в Мексико сити. Съпругата му и двамата му синове са били край него до последния му път.

Причината за смъртта не се съобщава, но в началото на месеца Гарсия Маркес прекарала една седмица в болница, където беше лекуван от пневмония. След изписването му, той се възстановяваше в дома си в Мексико Сити у дома, където живееше в продължение на повече от три десетилетия, отбелязва БГНЕС.

Габриел Гарсия Маркес е роден на 6 март 1927 г. в Аракатака, Колумбия, известно като банановото пристанище на Карибско море, но прекарва по-голямата част от живота си в Европа и Мексико. Често е сочен за най-известния представител на магическия реализъм, елементи от който се откриват в много негови произведения.

Основен мотив в тях е самотата. Световната му слава идва с публикуването на книгата „Сто години самота” през 1967 г. Получава Нобеловата награда за литература през 1982 г.

През 1989 г. е забелязано раково образувание на дробовете. През 1999 г. Габриел Грасия Маркес е диагностициран с лимфома - рак на лимфните жлези. Той претърпява две тежки операции; химиотерапията, на която е подложен в болница в Лос Анджелис, се оказва успешна и болестта изглежда излекувана. Това събитие обаче го навежда на мисълта, че трябва да започне да пише мемоарите си. През 2002 г. - три години по-късно, той публикува „Живея, за да разказвам” - първи том от трилогията мемоари.

През 1993 г. Габриел Гарсия Маркес лично забранява творбите му да се превеждат, издават и преиздават на български език, тъй като научава от преводача си Румен Стоянов, че издателите му за България отчитат минимални продажби и печалби при положение, че всяко българско семейство има негова книга. Обиден, той отказва да се тиражират книгите му в България. През 2010 г. литературните агенти на Маркес постигат споразумение с българско издателство за нови издания на негови книги.