20 хиляди техници за 89 години роди ПГ Иван Хаджиенов в Казанлък
20 хиляди техници за 89 години роди ПГ Иван Хаджиенов в Казанлък / netinfo

 

89 години от създаването си отбеляза днес Механотехническото училище в Казанлък, днешната ПГ "Иван Хаджиенов".

Училището е построено и открито през 1925 година със средства, дарени от казанлъшкия строителен предприемач и бивш кмет на София по време на Режима на пълномощията Иван Хаджиенов. През 1917 година той дарява 1 милион златни лева за построяването на занаятчийско училище в родния си град. В българската история Хаджиенов е известен и като единственият депутат, напуснал парламента - 7-то Обикновено Народно събрание заради това, че негова фирма поема държавна поръчка.
За 89-те години от съществуването на училището,  е обучило над 20 хиляди технически кадри за района и страната, голяма част от които в последствие са част от стопанския и индустриален елит на държавата. Голяма част от кметовете на Казанлък в последните 80 години също са възпитаници на бившия Механотехникум, който през 1962 година е обявен от държавата за образцов.
В момента повече от 80% от учениците, завършили професионалната гимназия продължават обучението си във висши технически училища по сродни специалности.
В професионалната гимназия, назад в годините са се обучавали и бивши министри на промишлеността на държави от Африка, стопански ръководители на високи нива от Виетнам, Корея и други.


На официалното честване днес директорката на ПГ „Иван Хаджиенов" Марияна Демирева награди с най- престижното отличие на училището- грамотите „ Достоен Хаджиеновец" 11 изявени ученици от училището в различни сфери. За първи път хаджиеновци демонстрираха и официалните си училищни облекла- бели ризи и брандирани с емблемата на училището вратовръзки.
Почетната такава вратовръзка бе връчена и на „директора на всички времена"- Гъдьо Гърдев, най- дългогодишният директор на бившия Механотехникум. При връчването той демонстрира младежки дух, захвърляйки деловата си вратовръзка в името на емоционалния подарък.
Честването, което заради лошото време и дъжда се ограничи само до прояви в района на училището, бе замислено като градско шествие, на което хаджиеновци да покажат най- доброто от своето училище и постижения.
Кукери от село Голямо Дряново прогониха злите духове и трудните години за професионалната гимназия, с надежда започнатото по различни европейски програми и проекти да завърши по най- добрия начин.


89-та си годишнина ПГ „Иван Хаджиенов" посреща в изцяло обновена сграда, санирана и ремонтирана със средства по проекти, субсидия от държавата и пари от делегирания бюджет на училището.
Следващите 12 месеца ще преминат в усърдна подготовка и с прояви, посветени на 90 годишния юбилей на училището, който ще бъде честван догодина.
Част от тях е и въвеждането от новата учебна година на обучение по мехатроника. Новата специалност ще подготвя кадри с познания по механика, електроника и информатика, готови веднага след завършването на средното образование да се включат пълноценно в производствения процес на машиностроителните предприятия в района. Плановете на училищното ръководство са за прием на две паралелки с ученици в новата специалност, след завършен 8 клас.
Веднага след Великденските празници група ученици от училището заминават на 6 дневно обучение по проект „Коменски" в румънския град Хорезу. През лятото други 20 ще се обучават по партньорска програма в Дрезден. Съвсем скоро 100 ученика от гимназията ще посетят и централния офис на „Майкрософт" в София, по проект „Развитие на професионалното обучение в сътрудничество с работодателите". Други 23 ученика участват в проект „Ученически практики" , като се обучават в реална работна среда. От тях 4-ма вече са приключили успешно.


По време на честването бе обявена и стипендиантската програма на най- голямата фирма в района „Арсенал", където преимуществено се търсят кадри на казанлъшката професионална гимназия. Оръжейницата набира зрелостници-кандидати за стипендианти, които ще продължат обучението си в Техническия университет- Пловдив, който е част от ТУ- София. Одобрените кандидати трябва да са от района на Казанлък и да се обучават във факултет „Машиностроене и уредостроене", специалност „стрелково оръжие и боеприпаси".
За периода на обучението си във висшето училище, „Арсенал" ще изплаща месечни стипендии на студентите и ще поема техните семестриални такси. Подписване на 5 годишен договор за работа в оръжейницата ще е ответният ангажимент на бъдещите стипендианти, които ще имат и осигурено работно място  по специалността след завършването си.
Обявеното днес намерение е част от програмата за социална ангажираност на казанлъшката фирма.