Спасиха отрязана ръка на 66-годишен мъж
Спасиха отрязана ръка на 66-годишен мъж / Пресцентър

Лекари от МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" (Университетска) в Стара Загора спасиха дясната ръка на 66-годишен мъж от село Орлов дол, отрязана в областта на предмишницата при инцидент с циркуляр.

Операцията е извършена в сряда от екипа на доц. Таньо Кавръков от клиниката по "Съдова хирургия", съвместно с ортопеди и е продължила три часа.

66-годишния мъж от село Орлов дол около 11 часа в сряда при рязане на дъска с циркуляр получава травма на дясна предмишница с обилно кървене и загуба на функциите на пръстите. Транспортиран е в МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" (Университетска), където след бърза обработка е консултиран с кардиолог и анестезиолог, направена му е рентгенография на ръката и белия дроб и пълни кръвни изследвания, след което е въведен в операционна.

Смесен екип от съдови хирурзи и ортопеди успяват да възстановят ръката на пациента. Операцията е извършена от екип от съдови хирурзи на доц. Таньо Кавръков, включващ д-р Тенко Тенев и д-р Христо Абрашев и ортопедите д-р Стамен Сталев и д-р Виктор Вълков.

За щастие при инцидента костите на предмишницата на пострадалия не са били срязани, а само засегнати частично. Напълно прерязани са били двете артерии, които осигуряват кръвоснабдяването на ръката, както и всички сухожилия на флексорите на ръката и нервите, осигуряващи движение и чувствителност.

След тричасови усилия екипът е въстановил всички структури. Медиците са категорични, че пациентът постепенно ще започне да си възвръща сетивността и двигателната функция. Той се чувства добре, но ще остане под наблюдение на лекарите.