Община Пловдив разкопава незаконно Стария град ?
Община Пловдив разкопава незаконно Стария град ? / Под тепето

Министерството на културата извършва проверка за незаконно извършвани ремонтни дейности от община Пловдив в Стария град, научи Дарик радио. Става въпрос за новите лампи, които местната администрация започна да поставя на различни места из културния резерват.

Според експерта от Националния институт за недвижимо и културно наследство (НИНКН) Иван Колев, който е подал сигнал в министерството, общината няма съгласувателни документи за извършваните дейности.

„Старият град е архитектурно-исторически резерват и се води групова недвижима ценност и всеки строеж, ремонт или разкопаване трябва да бъде съгласуван и одобрен Министерството на културата“, обясни още експертът. „В случая с поставянето на лампите в такова съгласуване няма“, категоричен бе той.

Според Закона, ако Министерството на културата реши, че дейностите в Стария град са незаконни, местната администрация може да бъде санкционирана с 30 хил. лева, като отделно ще се търси персонална отговорност от длъжностите лица, отговорни за деянието.

Според зам.-кметът по културата Стефан Стоянов няма нищо нередно в поставянето на осветление в Стария град. По думите му общината е абсолютно изрядна и няма място за притеснение.