Григор не успя да спре машината на клей Ферер
Григор не успя да спре машината на клей Ферер / БГНЕС

Григор Димитров отпадна от Мастърса в Монте Карло, след като в мач от третия кръг загуби с 4:6, 2:6 от Давид Ферер.

Гришо записа две победи над испанци от началото на турнира, но Ферер, чиято сила е именно на клея, се оказа непреодолимо препятствие пред него. Така шестият в света записа четвърта победа в петте си мача срещу българина.

С участието си в третия кръг Димитров спечели 90 точки, но имаше да защитава 180 от достигането до четвъртфиналите през 2013 година, което значи загуба на 90 точки и смъкване с две позиции в следващото издание на световната ранглиста. В момента Григор е 14-и в света, а от понеделник ще бъде на 16-а позиция.

Мачът между Димитров и Ферер бе изпълнен с множество дълги разигравания и красиви моменти, създадени най-вече от българина. Испанецът обаче бе почти перфектен и рядко допускаше грешки, за разлика от своя съперник, което бе и ключово за изхода на мача.

Срещата започна перфектно за Григор – бързо спечелен сервис гейм, след което няколко непредизвикани грешки на Ферер доведоха и до ранен пробив. За съжаление обаче на свой ред Димитров направи грешки в третия гейм и пробивът бе веднага върнат.

Ферер заигра на доста по-високо ниво, а резултатът бе 2 пробива за него, 5 поредни гейма и сервиране за спечелване на сета при 5:2. Първата част изглеждаше приключила, но Григор не се отказа и в следващия гейм върна единия от пробивите с много прецизна игра и изчакване за грешки от страна на испанеца.

Възходът в играта на българина продължи, той взе и следващия гейм, след което поведе с 30:0 при сервиса на Ферер. Испанецът все пак стигна до 40:30 и сетбол. Последва маратонско разиграване, в което победител бе Димитров. Непримиримият испанец все пак се измъкна от тежката ситуация и при втория си сетбол успя да приключи частта след 6:4.

В трети гейм на втория сет Ферер стигна до пробив и поведе с 2:1. На свой ред Григор имаше брейкбол за бързо връщане на пробива, но перфектната игра на испанеца доведе до три поредни точки за него и 3:1.

Последва маратонски гейм, в който се стигна до огромен брой равенства, Ферер имаше 3 брейкбола, а пък Григор изпусна невероятна възможност да спечели гейма. В този много важен момент все пак хасковлията показа железни нерви и след много битка задържа подаването си.

Това обаче не промени статуквото на корта. Ферер продължи да играе без почти никакви грешки и така успя да вземе своето подаване, а след това да направи и нов пробив. Така той трябваше да сервира за спечелването на мача. Стигна до три мачбола и при третия от тях топка на Григор в аут узакони успеха на шестия в световната ранглиста, който на четвъртфиналите ще се изправи срещу своя сънародник и приятел Рафаел Надал.

За Григор пък предстои пътуване до Букурещ, където през следващата седмица ще участва на турнира от категория ATP250 в румънската столица, в който ще бъде водач на основната схема.