Разкриха тайната на яйцеклетката
Разкриха тайната на яйцеклетката / hinkstock/Getty Images

Учени разкриха ключовия първи етап от оплождането, който позволява на сперматозоида да разпознае яйцеклетката и да се закрепи за нея, става ясно от публикация в научното списание "Нейчър", цитирано от АФП.

Откритието, върху което учените работят в продължение на десетина години, ще позволи да се разработят нови методи за лечение на безплодие, както и нови контрацептиви, пише БГНЕС.

За да има оплождане, трябва на първи етап сперматозоидът и клетката да се закачат един за друг, за да се премине към сливането им и образуването на ембриона. Този важен първи етап зависи от наличието на протеини и тяхното взаимодействие. През 2005 г японски учени откриха въпросния протеин в сперматозоида и го нарекоха Изумо по името на японско светилище на брака. Отговарящият на него белтък при яйцеклетката оставаше досега загадка. Британски учени успяха да идентифицират белтък, който се намира върху мембраната на яйцеклетката и го нарекоха Юнона по името на богинята на плодородието. При опитите е установено, че мъжки мишки, които нямат в спермата си белтъка Изумо са безплодни.

Същото важи и за женски мишки без белтъка-рецептор Юнона, тъй като техните яйцеклетки са неспособни да задържат сперматозоида и да се слеят с него, сочат наблюденията на Гевин Райт и учените от неговия екип. Установено е, че взаимодействието между протеините Юнона и Изумо е от основно значение за нормалното оплождане при бозайниците.