Възбраниха имоти и запорираха сметки на кмета на Несебър
Възбраниха имоти и запорираха сметки на кмета на Несебър / снимки: БГНЕС

По искания на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Окръжен съд - Бургас наложи обезпечения на имоти на Николай Димитров, кмет на община Несебър и Валентин Димов, главен архитект на общината. Това съобщиха от пресцентъра на съда. В пет месечен срок Комисията трябва да внесе срещу тях мотивирани искания за образуване на граждански производства по Закона за отнемане на незаконно придобито имущество.

Искът за отнемане на имущество срещу кмета на община Несебър Николай Димитров е 1 924 411 лв., а срещу Валентин Димов - 1 111 784 лв. Същите цифри са оповестени и от Бургаския окръжен съд. Това уточняват от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, като се извиняват за допусната грешка в оповестената от тях информация по-рано, в която се казва, че сумите 1 милион за главния архитект и 2 милиона за кмета на община Несебър са несъответствието между доходите и имуществото им.

Комисията е започнала проверка срещу двамата, след като бяха привлечени като обвиняеми по делото "Дюнигейт". Делото още не е влязло в съдебна зала, защото се чака комплексната строително-техническо-архитектурна експертиза, предава БГНЕС.

Общо на 12 имота на Николай Димитров е наложена възбрана, уточняват от Бургаския окръжен съд. Запорирани са 10 банкови сметки и движими вещи. Сред имотите пет са жилищни, три от тях в Несебър, шест са ниви. Под възбрана са дялове в дружества и автомобил.

11 имота на Валентин Димов и 14 банкови сметки също са под прицела на комисията. Сред тях са и двуетажна къща в Поморие, както и недовършена сграда в Несебър, два автомобила - лек и тежкотоварен.

Не са внесени нови искания за отстраняване от длъжност, след като такова бе отхвърлено от съда при началото на процеса "Дюнигейт".

От комисията уточняват, че в тримесечен срок може да внесат искове за отнемане на имуществото на Николай Димитров и Валентин Димов. Двамата не отговарят на мобилните си телефони за коментар.

Възбраниха имоти и запорираха сметки на кмета на Несебър
netinfo