Засилен контрол по пътищата за Великденските празници
Засилен контрол по пътищата за Великденските празници / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Засилен контрол на превозите на пътници с автобуси и таксита по време на Великденските празници разпореди министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. Целта на проверките, извършвани от инспекторите от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" , е да се осигури безопасното и безпроблемно придвижване на хората.

В дните 17 и 21 април 2014 г. инспекторите ще бъдат съсредоточени на местата, където се очаква най-голям брой пътници, като големи автогари, жп гари и други.

Специалистите ще следят за спазването на нормативните изисквания, техническото състояние на превозните средства, правостоящи пътници, както и за издаването на багажни разписки и други нарушения.

Екипи от агенция „Автомобилна администрация" ще участват и в планирана акция на Европейската организация на пътните инспектори в периода 14 - 20 април на територията на цялата страна. Акцент на проверката са товарните превози.

Паралелно с тези проверки продължава и контролът върху извършването на нерегламентирани превози на пътници.

За първото тримесечие на тази година инспекторите са проверили близо 24 000 леки автомобили и микробуси и са съставили 961 акта. Приложени са общо 140 принудителни административни мерки, 116 от които са за извършване на нерегламентирани превози на пътници, като тези превозни средства са спрени от движение за 6 месеца. За сравнение за същия период през миналата година са спрени от движение 51 автомобила за извършване на нерегламентирани превози.